Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майк Помпейо ще отказва Унгария от „Турски поток“

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще използва визитата си в Унгария следващата седмица, за да призове премиера Виктор Орбан да се откаже от планираното включване на страната към газопровода „Турски поток“, съобщи днес представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Единият от вариантите е тръбата да премине от турска територия на българска, а след това да продължи към Сърбия, Унгария, Словакия.

Пред унгарските власти Помпейо ще изрази и безпокойство от засилващото се присъствие на китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“.

По-рано Държавният департамент съобщи, че от 11 до 15 февруари Помпейо ще посети няколко европейски страни - Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия. На 11-ти дипломат №1 на САЩ ще има среща в Будапеща с Виктор Орбан, с външния министър и с министъра на отбраната. С тях той ще обсъди двустранните отношения, в това число и сътрудничеството в отбраната, енергетиката и регионалната сигурност, подкрепата за Украйна, начините за противопоставяне на руското и китайското влияние и за укрепване на западния алианс.

В Будапеща и в Братислава държавният секретар на САЩ ще обсъди засилването на сътрудничеството в сферата на сигурността с цел противопоставяне на руската агресия.

На 12 февруари Помпейо ще има срещи с президента и премиера на Словакия, а след това във Варшава Помпейо ще разговаря с колегата си Яцек Чапутович.

След Полша държавният секретар ще замине за Брюксел за среща с Федерика Могерини. Двамата ще обсъждат усилията за възстановяването на демокрацията във Венецуела и подкрепата за временния президент Хуан Гуайдо, както и укрепването на европейската сигурност и противопоставянето на заплахи, идващи от Русия и Иран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16