Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит застрашава 100 000 работни места в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще бъде най-тежко засегната в случай на британско напускане на ЕС без сделка, писа в. „Ди Велт“. Вестникът се позовава на изследване на германски икономисти, според които „твърд“ Брекзит ще струва на Германия 100 000 работни места.

В частност на риск са изложени служители в автомобилната индустрия в района на Волфсбург и Долна Бавария.

„В нито една друга страна няма да има толкова голям ефект върху заетостта“, коментира Оливер Холтемьолер, съавтор на проучването. Той посочва, че най-засегната в това отношение ще бъде автомобилната индустрия.

Втора след Германия е Франция, където 50 000 работни места са изложени на риск в случай на Брекзит без сделка. Общо 600 000 души в целия свят може да бъдат засегнати, като 179 000 от тях са в Европейския съюз.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Правата на българите във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Брекзит. Това увери пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Той напомни, че сънародниците..

публикувано на 11.02.19 в 07:50

Мей може да поиска от депутатите повече време за сделката по Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще поиска от парламента повече време в опит да издейства промени в своята сделка за Брекзит. Става дума за предпазната клауза, засягаща граница на остров Ирландия. Според Би Би Си Мей ще предложи на депутатите да..

публикувано на 10.02.19 в 14:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р..

публикувано на 29.08.24 в 13:44

РЗИ и КЗП със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на..

публикувано на 29.08.24 в 13:34

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските..

публикувано на 29.08.24 в 13:19
Валерия Велева

Валерия Велева: В ДПС ще протекат процеси на разслоение, ще продължат и след изборите

Има огромна вероятност БСП и ДПС да не се явят на изборите с абревеатурата си. ДПС ще бъде в коалиция, но може да бъде нещо друго, а не Движение за права и свободи. Това прогнозира журналистът Валерия Велева в интервю пред БНР. В..

публикувано на 29.08.24 в 13:11