Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей се съгласи на допълнителни разговори с Корбин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се съгласи на допълнителни разговори с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин в търсене на алтернативни решения на проблема с „предпазния механизъм“ за ирландската граница. Мехнизмът гарантира, че няма да възникне твърда граница след Брекзит, но не се радва на одобрение от страна на евроскептиците, защото може да остави Обединеното кралство в митническия съюз завинаги.

С опити за помирение и сътрудничество започва поредната седмица в британския политически живот. Тереза Мей отговори на писмото на Джеръми Корбин с пет искания на лейбъристите, за да подкрепят нейната сделка за Брекзит. Тя оспори искането за оставане в митническия съюз, но изрази готовност за нови разговори за намиране на изход от кризата.

Бившият външен министър Борис Джонсън заяви тази сутрин по Радио Би Би Си, че действието на „предпазния механизъм“ трябва да бъде ограничено във времето. Той обаче не заяви изрично, че „предпазният механизъм“ трябва да бъде премахнат.

На този фон депутатите се събират в парламента за дебати. Мей обеща да им предостави шанс да предлагат и гласуват по техни планове за Брекзит, ако до четвъртък не се върне с ревизиран вариант на нейната сделка. А министърът за Брекзит Стивън Баркли замина за Брюксел за среща с главния европейски преговарящ Мишел Барние.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" ще се съгласи на споразумение само ако то включва постоянно спиране на огън

Палестинската групировка "Хамас" заяви, че няма да отстъпи от исканията си и ще се съгласи на споразумение за прекратяване на войната в Газа, ако то включва постоянно спиране на огъня. Съединените щати очакват отговор от палестинската групировка "Хамас" на израелското предложение за прекратяване на огъня, което според посредниците, се..

публикувано на 05.06.24 в 17:31

В Кюстендил ще се изгражда станция за производство на водород

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 17:05
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Няма лесно да се състави редовен кабинет, но е възможно да има

Няма да се състави лесно редовен кабинет, но е възможно да има. Такава прогноза направи пред БНР проф. Тодор Галунов, преподавател във ВТУ. "Ако отидем на седми избори, има опасност да стигнем до рекорди в ниската активност. По-добрият вариант е да се сглоби някакъв кабинет. Ще има усилия да се направи правителство. Възможно е да се състави нова..

публикувано на 05.06.24 в 16:32

Задържан е машинист, заподозрян за срязаните спирачни маркучи на локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1-ви юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом Под ръководството на Окръжната прокуратура в..

публикувано на 05.06.24 в 16:05

Съдът върна обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена

Софийският окръжен съд върна на Прокуратурата обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Съдът решава дали да гледа по същество делото за инцидента в тунел "Ечемишка" преди 7 години Преди седем години лампа от осветителната система на тунела падна върху преминаващ автомобил и причини смъртта на 64-годишна жена,..

публикувано на 05.06.24 в 15:48

Градушка унищожи 2 хил. декара със земеделска продукция в севлиевското село Кормянско

След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители. Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от..

публикувано на 05.06.24 в 15:47

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9-ти юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя. Специализиран транспорт с охрана достави..

публикувано на 05.06.24 в 15:19