Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радомирски очерта три варианта за развитие на ситуацията във Венецуела

Снимка: БГНЕС

Силата започва да се използва все по-често от големите играчи на световната сцена. Това коментира пред БНР дипломатът Валентин Радомирски по повод ситуацията във Венецуела.

„Има сериозни признаци, че силата започва да се използва все по-често от Великите сили, големите играчи в международните отношения и това се дължи преди всичко на това, че аз мисля, че в историята 2019-година, дано да остане с нещо по-голямо, но ще отбележи окончателния край на Ялтенската система. От гледна точка на редицата договори, които я формулираха, този край започна отдавна, но сега с аброгирането на договорите за ракетите със среден и малък радиус на действие и с нежеланието да се преговаря сега за изтичащия след 2 години договор за стратегическите ракети, на практика се ликвидират последните стълбове на тази система, които бяха може би едни от най-важните – стълбовете за сигурността. Така че силата все по-често се използва, затова сме свидетели през последните 20 години – било чрез „цветни“ революции, било чрез директни, бих ги нарекъл, агресии, те по един начин или друг начин рушат съществуващите строеве“.

В предаването „12+3“ Радомирски каза, че латиноамериканската страна е избрана този път заради запасите си от всякакви суровини:

„Венецуела е много интересна страна. Първото, което вече всички знаят в България според мен от миналата седмица, това е държавата с най-големи доказани запаси на нефт. Но освен това тя има и почти догонва САЩ по най-различни показатели за полезни изкопаеми като въглища, железни, манганови, титанови, никелови, медни, оловно-цинкови руди. А освен всичко друго, само 20% от територията на Венецуела е обитаема, останалата, тъй като са планини и джунгли, не може да се обитава, но в нея има страшно много интересни находища на почти всички елементи от Менделеевата таблица. Тоест, нещо, което винаги е предопределяло стратегическите интереси на Великите сили, там има в изобилие. И в момента вие знаете, че много се говори за суровините, които ще осъществят технологичните пробиви на 21-ви век. Тя е интересна страна, още повече че към нея проявиха интерес двата основни, да ги наречем, опонента, противници на Америка – Русия и Китай“.

Валентин Радомирски очерта три варианта за развитие на ситуацията:

„Има три варианта. Единият вариант, който според мен е най-реалистичният, за съжаление, той е ескалация на напрежението и гражданска война. Вторият вариант, който е най-опасен, защото може да доведе до интернационализация на конфликта, не бих искал да говоря засега, е, че един такъв конфликт може да прерасне в нещо подобно на Карибската криза от 60-те години, но такъв вариант за военна интервенция не е изключен. /…/. И третият вариант, който според мен е най-оптимален, но на този етап изглежда най-далечен – това е усилията на всички държави да бъдат впрегнати в намирането на принципи и основа за диалог между двете противоположни страни във Венецуела“.

Дипломатът смята, че в повечето западни медии се представя една невярна картина на ситуацията във Венецуела и там въобще не става дума за глад, тъй като социалната политика в страната е поставена на първо място:

„В такива случаи е очевидно, че се води информационна война с всички средства и ние сме, бих казал, тук, в България, жертва на тази война. /…/ Това са клишета от една вече изтъркана за много хора пропаганда и трябва наистина да се погледне реално“.

Интервюто с Валентин Радомирски можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване на инсталация, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев от ръководството на "Свилоза". Има пострадал пожарникар,..

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор VIII..

публикувано на 29.07.24 в 11:41
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

Президентът на Венецуела Мадуро и опозиционният лидер Гонсалес се обявиха за победители на изборите

И президентът на Венецуела Николас Мадуро, и съперникът му от опозицията Едмундо Гонсалес обявиха победа в президентските избори, които протекоха на фона на взаимни обвинения, както и на съмнения в чужбина за честността на вота. Избирателната комисия обяви, че Мадуро печели трети мандат с 51% от гласовете,   а кандидатът на опозицията е..

публикувано на 29.07.24 в 11:36
Миконос, Гърция, 18 юли 2021 г.

Ръст на международната престъпност по гръцките острови

Пренатоварените от туристи гръцки острови станаха цел на международни престъпни банди. Днес започва масирана полицейска акция на остров Миконос срещу обири и разпространение на наркотици. Организирани банди пристигат от чужбина и действат на гръцките острови, съобщават от гръцката полиция, която си сътрудничи с Интерпол. Рязко..

публикувано на 29.07.24 в 11:30

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан Тамахкяров поясни: "Не са указани параметрите, които са необходими, за да се зарежда водата - какво..

публикувано на 29.07.24 в 11:15