Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни пунктове за продажба на плодове и зеленчуци заработиха в два турски града

На голям интерес се радват новооткритите държавни пунктове за продажба на плодове и зеленчуци в Анкара и в Истанбул.
Снимка: Ройтерс

Държавни пунктове за продажба на плодове и зеленчуци отвориха врати в Анкара и в Истанбул. Мярката на правителството е насочена към борба с инфлацията в страната.

На определени места в тези градове 9 вида плодове и зеленчуци ще бъдат продавани директно на потребителите, като така се избягват посредници по веригата. Гражданите демонстрираха голям интерес, тъй като цените на предлаганите продукти са наполовина или дори още по-ниски в сравнение с цените в другите търговски обекти. 

В столицата бяха открити 15 пункта на различни места, а в 34 общини в Истанбул заработиха 50 общински пазара. Позволява се закупуването на максимум 3 кг. от продуктите, които се доставят от различни земеделски кооперативи.

 „Ние като държава – ако трябва чрез наказания, ако трябва чрез регулации, ако трябва чрез законови промени - няма да дадем възможност на искащите да спекулират, да правят мръсни печалби и да определят нечестни цени“, коментира министърът на финансите Берат Албайрак  на един от пунктовете в Истанбул.

През януари беше отбелязано покачване на цените на земеделските продукти с над 30 на сто в сравнение със същия месец миналата година.

Президентът Реджеб Ердоган нарече покачването на цените „мръсна игра, насочена срещу Турция“ и „хранителен терор“, като сравни борбата на правителството срещу инфлацията с борбата срещу тероризма. По думите му в бъдеще сред продаваните стоки на тези пунктове ще бъдат включени и варива като леща и ориз.

Търговците обясняват поскъпването с бурите, засегнали южните земеделски райони на страната, увеличените заплати, покачилите се цени на горивата, торовете и транспорта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на движението са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров коментира: "По-скоро една такава законодателна инициатива би следвало да се разглежда след получаване на..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща относно посредничеството ѝ за мир между Киев и Москва. Шарл Мишел отхвърли призива на Орбан за преосмисляне на политиката на ЕС..

публикувано на 17.07.24 в 10:14

Главчев: За денонощие службите са реагирали на 250 сигнала за пожари, ликвидирани са 204

Само за последното денонощие пожарните служби са реагирали на 250 сигнала за пожари, като са ликвидирани 204 от тях, няма жертви и опасност за населените места. Това подчерта служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването в парламента за ситуацията с пожарите . Главчев увери, че екипите на "Пожарна безопасност",..

публикувано на 17.07.24 в 10:09

Потушен е пожарът в района на село Ореш, пострадал е доброволец

Напълно е потушен пожарът в и около свищовското село Ореш. Има пострадал доброволец, който е откаран в болница. Материалните щети са значителни.  7 противопожарни автомобила и десетки доброволци гасиха пожара, тръгнал от клетка на мобилен оператор. Огнеборци дежуриха и през нощта в Ореш, като пожарът е напълно ликвидиран. Щетите са големи и тепърва..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
 Вон Гетинг

Първият министър на Уелс подаде оставка след 4 месеца на поста

Първият министър на Уелс Вон Гетинг обяви снощи оставката си, само четири месеца след като пое поста. Това става след като трима от неговите министри в правителството на Уелс и неговият висш правен съветник драматично обявиха, че подават оставки, призовавайки го да се оттегли.  Вон Гетинг бе въвлечен в скандали, откакто пое поста през март. Той..

публикувано на 17.07.24 в 09:57

Повечето партии в НС - готови за диалог с ПП- ДБ, но резервирани за подкрепа на втория мандат

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство. Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди:  "С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да..

публикувано на 17.07.24 в 09:31

Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик

Приключва жътвата в област Монтана.  Земеделците получиха в исоки добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 кг. на декар  повече. 653 кг. средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг. миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 09:28