Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Испания преди началото на процес срещу сепаратисти

Привърженици на независимостта на Каталуня се събраха на протест срещу отвеждането на бившите си лидери в Мадрид.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мадрид започва процесът във върховния съд срещу 12-те задържани лидери на каталунските сепаратисти, замесени в едностранното обявяване на независимост от Испания през октомври 2017 година. От днес започват и протестите на организации, защитаващи отделянето на автономната област.

Опитът за обявяване на независимост на Каталуния беше направен след спорен референдум в областта, на който правителството в Мадрид се опита да попречи. 

12-те присъстващи обвиняеми са различни представители на тогавашните местни власти в провинцията. Сред тях няма да е избягалия в Белгия бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон. Прокуратурата иска присъди между 7 и 25 години затвор по провинения като държавна измяна и неправомерно разходване на бюджетни средства.

Голям протест в подкрепа на обвиняемите е свикан днес в Барселона. Нова демонстрация ще има в събота, а начало на обща стачка е планирано за 21 февруари.

Процесът срещу сепаратистите започва в сложен политически момент. В неделя дясната опозиция проведе митинг с искане за оставка на премиера-социалист Педро Санчес заради плановете му да преговаря с каталунските националисти. Санчес е изправен и пред трудности при одобряването на предложения от кабинета му бюджет на страната, които могат да доведат до нови избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Привърженици на независимостта на Каталуня се събраха на протест срещу отвеждането на бившите си лидери в Мадрид.

Процесът срещу каталунски сепаратисти започва на 12 февруари

Процесът срещу 12 каталунски сепаратистки лидери, замесени в опита за отцепване на областта от Испания, ще започне на 12 февруари, съобщи днес анонимен източник от Върховния съд в Мадрид, предаде АФП. Председателят на съда Карлос Лесмес заяви..

публикувано на 01.02.19 в 14:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана...

публикувано на 06.05.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Опит за бойкот на стачката на журналистите от РАИ

В ход е 24-часовата стачка на журналистите от италианската обществена медия РАИ. Организирана е от синдиката на журналистите на медията UsigRai, основан преди 40 години. В момента има над 1600 членове от 2000 журналисти в медията. Стачка в РАИ..

публикувано на 06.05.24 в 19:13
Кирил Петков

Петков обвини бившите си съмишленици от "Да запазим Корал", че са станали "ДАНС-доносници"

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков честити днешния празник с пост във Фейсбук. Той публикува снимка на семейството си на плажа Корал и обвини бившите си съмишленици от сдружението "Да запазим Корал", че от "фейсбук рицари" накрая са се превърнали в..

публикувано на 06.05.24 в 19:05

Близо 1 млн. българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина

Близо 1 милион българи празнуваха Великден в курортите ни и в чужбина по данни на Института за анализи и оценки в туризма. Днес е последният почивен ден и очакванията са хората да се завърнат. Хиляди са шофьорите, които се прибират в София...

публикувано на 06.05.24 в 18:53
Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон, вляво, и президентът на Китай Си Цзинпин и съпругата му Пън Лиюан позират на стълбите на Елисейския дворец, 6 май 2024 г.

Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори

Франция и Европа разчитат, че Китай ще използва всичкото си влияние върху Русия, за да допринесе за спирането на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след тристранната среща в Елисейския дворец заедно с..

публикувано на 06.05.24 в 18:50
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров води листата на ДПС за евровота

Начело на листата на ДПС за Европейския парламент е съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.  След него са досегашните евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.  Елена Йончева, която на миналите евроизбори през 2019 година беше избрана от БСП,..

публикувано на 06.05.24 в 18:21