Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се върне ли полигонът и как да се подобри подготовката на шофьорите

Предложенията за промени се обсъждат до 23 февруари

Снимка: БГНЕС

Два проекта на Закон за водачите на моторни превозни средства и проект на Закон за движение по пътищата са предложени за обществено обсъждане на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Мнения и предложения се събират до 23 февруари.
   

Предлаганите промени целят да повиши безопасността на пътя, да се подобри подготовката на бъдещите водачи и да се затегне контролът.

Според видинчани с по-дълъг стаж зад волана, полигонът трябва да се върне в обучението на бъдещите шофьори, а самото то да е по-продължително. „Тези курсове не трябва да бъдат за 15 дни или за месец, а, както едно време бяха – за пет месеца. Аз съм почнал октомври и съм се явил на изпит края на февруари“, казва пред "Хоризонт" жител на града. „Аз съм карала курс три месеца – каране вечерно, каране извънградско, учене на устройството на автомобила…", отбелязва друга жителка, според която сега всичко става "много набързо".

Теодосия Микова има шофьорска книжка от две години. До момента няма нито едно нарушение. Оценява сегашните часове по кормуване като малко. „Тези 30 часа според мен не стигат, ако ти за първи път сядаш да караш. Аз нямах тази рутина и първите два месеца ме беше страх. Първоначално съм карала с брат ми и с баща ми.“

Има пет организации на автоинструкторите в България и нито една не е потърсена за консултация и предложения по новия закон, негодува инструкторът Гошо Борисов. Той подозира, че част от хората в МОН, писали програмата за обучение, дори нямат шофьорска книжка.

От 31 моточаса сега искат да ги направят 50, казва инструкторът. И допълва, че предложението да се върне полигонът още повече ще оскъпи и без това скъпите курсове, защото ще трябва да се наемат специални площи. Борисов вижда като решение за намаляване на пътния травматизъм по-скоро завишения контрол на пътя.

Младите водачи ще трябва да държат изпит и на полигон и няма да имат право да карат по-мощни автомобили. Първите шест месеца задължително ще трябва да са с придружител, който пък ще трябва да отговаря на определени критерии. Тези предложения за промени обаче не срещат разбиране от страна на инструкторите и курсистите.

„Вече е трудно да се намери такъв автомобил, да се закупи (до 68 конски сили). Освен това, вкъщи хората имат някакви автомобили и сега, след като моят син стане водач, аз трябва да търся такъв автомобил, че той да може да кара?“, коментира автоинструкторът Емил Узунов, който работи в една от големите школи в града. Според него не е удачна разпоредбата за придружителя, защото така се ангажира още един човек, нито пък ограниченията младият шофьор да не може да вози други хора в тъмната част от денонощието.

„Другият вариант е шест месеца да не кара, тоест да загуби способностите, които е придобил по време на обучението си, и след шест месеца той вече може да седне и да кара без придружител", посочва Узунов. По думите му, в града няма свободни площадки за полигон.

Същевременно младежкото сдружение "Горна Оряховица, събуди се" предлага да бъде изграден полигон, на който ученици и кандидат-шофьори да се обучават на пътна безопасност. Инициативата е за реконструкция на бившия авто-мото полигон в града, който не работи по предназначение от две десетилетия.

„На една площ от около 10 дка, да се вземе един  мултифункционален полигон. Първият етап е за пътна безопасност, вторият етап е за демонстративно шофиране“, пояснява Симон Милков.

Според председателя на „Горна Оряховица, събуди се“ Юлий-Кристофър Александров, смисълът на инициативата за възраждане на стария полигон е в това да се намалят пътните инциденти. „Ще има светофари, пешеходни пътеки, знаци за предимства, кръгово ще има“ – представя си бъдещия работещ полигон той.  

30 на сто от финансирането могат да дойдат от Фонд „Пътна безопасност“. Останалото ще допълнят общината и местният бизнес. Предвижда се първата част от полигона да е готова през май.

За повече детайли слушайте звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25