Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребители плащат, но не получават винетки през тол системата

Снимка: АПИ

Когато Георги Кодинов и Игнат Станев решават да си купят годишни винетки, но не подозират с колко проблеми ще се сблъскат. Една грешка води до плащане от тяхна страна, но не и до получаване на винетка.

И единият, и другият казват:

“Аз като всеки нормален гражданин се опитах да си купя винетка. Реших да си купя през новата система на bgtol.bg електронна винетка за 2019г. Най-лесно за мен беше да го направя през уебсайт“.

И при двамата се получава грешка. Какво обърква Георги:

“Написах си данните, но понеже беше късно вечерта и ударих една допълнителна цифра в регистрационния номер на автомобила. Това, за жалост, го забелязах, чак след като платих, което всъщност стана много бързо. Така, че в общи линии нямах много време да погледна. Получих си потвърждението и тогава вече видях грешния номер вътре“.

И докато Георги има една цифра повече, на Игнат една цифра се оказва, че му липсва:

“Трябва да въведете регистрационния номер на превозното си средство. След като го написах много внимателно, извърших плащане чрез кредитната си карта и получих документа за разписка за електронна винетка, с която видях, че всъщност от  осемсимволният ми номер, последният символ липсва“.

Така с невалидни винетки се сдобиват и сгрешилият и несгрешилият и на двамата системата е прибрала парите.

След като изпраща имейл Георги получава отговор:

“В рамките на два дена ми казаха няма да стане. Нямало как да се поправи това нещо, няма как да ми помогнат и трябва да си купя нова винетка“.

И Игнат получава отговор:

“След 24 дни получих съобщение по пощата си, че сигналът ми е приет, но за грешни данни системата не носи отговорност, отговорността е на самия потребител“.

“Тол системата и изобщо заплащането на пътни такси на базата на време е процес, който е регламентиран законово и в определени рамки ние реализираме тази услуга", коментира пред БНР проф. Олег Асенов, началник на IT отдела в Националното тол управление.

“Действително отговорът, който са дали колегите, свързан с това, че събирането та пътни такси е всъщност държавна такса и не е приложим члена от Закона за електронната търговия, това също е вярно“. Но също е вярно, че ние се стремим, доколкото законът ни позволява, да обработваме в полза на потребителите на пътя всички случаи, в които има доказано двойно плащане или в случаи, в които има трансакция, на базата, на която по някаква причина не е завършила транзакцията и парите трябва да бъдат върнати на потребителя.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Габриела Наплатанова

СЕМ ще извърши фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна

Съветът за електронни медии реши единодушно с пет гласа "за" да бъде извършено фокусирано наблюдение по темата за медийното отразяване на войната в Украйна за периода 8-12 юли. То ще обхване и програма "Хоризонт" на Българското национално радио.  Извършването на наблюдението беше предложено от изпълняващия длъжността председател на СЕМ Габриела..

публикувано на 11.07.24 в 16:26
Ивелин Михайлов

Парламентарна комисия ще проверява дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплект "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:22

В ЕС ражданията са по-малко от смъртните случаи. Миграцията вдига броя на населението

Миграцията към страните от ЕС е вдигнала броя на общото население през миналата година, въпреки че ражданията продължават да са по-малко от смъртните случаи, пише Ройтерс, като се позовава на европейски данни.  След намаляване на общото население през 2020-2021 г, свързано с въздействието на пандемията от коронавирус, населението в 27-те страни..

публикувано на 11.07.24 в 16:03

Топ 3 на най-желаните специалности в СУ - Право, Психология, Международни отношения

И тази година специалност "Право" е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от "Психология" на второ място и от "Международни отношения" - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе днес. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше..

публикувано на 11.07.24 в 15:56

България става пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО

България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон.  Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8. А между Гърция, България и Румъния ще има споразумение, за да може да има:..

публикувано на 11.07.24 в 15:54
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са случаите на работа без трудов договор, отчита трудовата инспекция. Установените да работят без..

публикувано на 11.07.24 в 15:19
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва планира "мерки в отговор" за удържане на "много..

публикувано на 11.07.24 в 14:59