Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Засега нямам намерение да сменям работата си

5
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, заяви пред БНР омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос дали смята да участва в някой от предстоящите избори. Тя не изключи възможността обаче да си промени намеренията:
     

„Отношенията ми с институциите, с властта стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не спестявам никому нищо. Смятам да продължа в този дух – това е ролята на омбудсмана – да защитава гражданите и да атакува всяко решение, което ги ощетява, и да не мълчи пред нито една несправедливост в обществото. Ще си върша работата, ако ме оставят да си върша работата. В момента, в който това стане безсмислено, когато всяко мое предложение бива бламирано и атаките продължават, мога и да преосмисля намеренията си. … Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза, независимо в какво качество я защитавам“.

Мандатът на Манолова изтича през юли следващата година. Тя очаква да започнат да ѝ се поставят условия преди евентуален втори мандат и не очаква подкрепа за такъв от всички парламентарни групи.

Омбудсманът коментира и внесените промени в изборното законодателство. Според нея предложенията не решават проблеми и са в посока на ограничаване правата на избирателите. Тя определи част от предложенията като изключително притеснителни, едно от тях е за необжалваемостта на решения на избирателни комисии.

„Прехвърлянето на съдебния контрол по места – вместо ВАС да се произнася като касационна инстанция за актовете на ЦИК, сега това ще се преценява от местните административни съдилища. Това гази Конституцията, нарушава принципа на правовата държава, правото на защита. Няма да се поколебая, ако това предложение стане факт, да го атакувам пред Конституционния съд“, декларира Мая Манолова. Според нея изключително притеснително е предложението за обезсмисляне на преференцията.

Интересите на избирателите са различни, категоричен бе омбудсманът. Тя определи като абсурден дебата за процедурата за подмяна състава на ЦИК. Според нея има достатъчно време до европейските избори, за да може да започне работа нова ЦИК:

"Винаги, когато в последния момент са променяни изборни правила, това обикновено наказва тези, които ги променят".

Манолова коментира и Концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Според нея стратегически документ не може да бъде насочен към един етнос. Тя би подкрепила част от мерките, но ако те са насочени към всички, не само към ромите. 

Омбудсманът лично се ангажира с инициатива, при която в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ отвори врати социална кухня. Там доброволци раздават топла супа и човешко отношение на всеки. Манолова се надява този пример да бъде „заразен“.

„Идеята беше не просто да дадем топъл обяд и храна в студените зимни дни на нуждаещите се хора, но и да ги подкрепим с човешко отношение, с топлина, съпричастност. Кухнята се превръща и в място, където се обсъждат проблеми“, разказа Манолова. Тя добави, че се планира кухнята да работи до Великден, но ако се намерят възможности – тя ще продължи да работи. Омбудсманът призова всеки да отдели 1 час от времето си и да се включи в инициативата.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на пожара под Черни връх в Рила

Седми ден продължава гасенето на пожара под Черни връх на 2300 метра надморска височина  под Черни връх в Рила.  При силния вятър вчера пожарът се разрасна в южна посока към коритото на река Бистрица, както и на изток, към хижа Отовица.  Далеч е обаче от населени места, няма опасност за населението. Качена е тежка техника, и днес се очаква..

публикувано на 28.08.24 в 08:27
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Решението за изключване на Пеевски ще падне в съда

Най-вероятно Върховният административен съд ще реши доколко е легитимно решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС и решението ще падне. Това мнение изрази в интервю за БНР Михаил Екимджиев, адвокат и правозащитник. Доган изключи Пеевски от ДПС Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България Той се позова на..

публикувано на 28.08.24 в 08:23
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки и въздушни удари срещу няколко града в северните части на окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс като се позова на Червения полумесец. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма. Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко..

публикувано на 28.08.24 в 08:09

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От Булгаргаз са посочили, че през следващия месец ще използват количества,..

публикувано на 28.08.24 в 08:06

Германската полиция застреля мъж, заподозрян в опит за убийство

Ново нападение с нож в Германия. Дни след атаката  в Солинген, полицията застреля 26-годишен мъж, заподозрян, че се е опитал да убие минувач в град Мьорс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Вчера службите за спешна помощ са получили сигнал, че мъж е нападнал и заплашвал няколко минувачи в града, посочи в изявление полицията в Дуисбург...

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Интензивни валежи с гръмотевици се очакват на североизток, има условия и за градушки

След като дни наред Националният институт по метеорология и хидрология предупреждаваше за опасно горещо време, днес в седем области на Северна България отново е обявен жълт  код, но не за жеги, а за потенциални опасни явления. Вече се очаква понижение на температурите и на места временно интензивни валежи с гръмотевици като има условия и за..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен в Пловдив

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив.  Автомобил БМВ се е врязал в стълб на Коматевско шосе в район Южен. Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е издъхнал по-късно в болница. Момчето е било на 20 години, с около година и половина стаж зад волана. Пътувал е в колата сам. Разследват се причините за..

публикувано на 28.08.24 в 08:01