Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Нов случай на африканска чума по дивите прасета

Сигналът е подаден от Девня

| обновено на 13.02.19 в 16:53

Агенцията по храните потвърди първия за тази година у нас случай на африканска чума при дивата свиня. Умрялото диво прасе е намерено от ловци близо до варненското село Тутраканци, където през лятото на 2018-а бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине. Въпреки изричните инструкции ловците не са взели проби и не са предали трупа за унищожаване. Вместо това са откарали мъртвото животно в частен имот край Девня. Това е безотговорно поведение, което води до пренасяне на заразата – предупреждават експертите. 

Проби от отстреляно диво прасе от ловната дружинка в Повеляново, община Девня, са положителни за африканска чума. Това съобщи от своя страна и Стоян Пасев – областен управител на Варненска област. Той обясни какви мерки се предвиждат:

"Ограничаване, както при африканската чума в задния двор. За личните стопанства ще има ограничения в 3-, 5-, 10-километровата граница. Лошото е, че в близост има, знаете, в Слънчево големият свинекомплекс, който е под 10 километра. Надявам се да не се наложи евтаназиране на животните, но пълно ограничение на движение на животни в цялата Варненска област. Утре сутринта ще бъдат предприети мерките, след като бъде свикана Епизоотичната комисия. Що се отнася за ловните дружинки, мисля, че ще остане заповедта на министъра на земеделието за единичен лов, тоест поединично, а не с дружинки, но все пак утре ще потвърдим предприетите мерки".

Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал "Повеляново", Девня, е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е потвърдено наличието на африканска чума по свинете.

Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ представителите на ловната дружинка не са се усъмнили, че животното може да е болно, нито са предприели мерки за вземане на проби и унищожаване на трупа. Вместо това са транспортирали умрялата дива свиня до имот на квартал Повеляново, град Девня. Мъртвото животно е открито от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине. 

Поради високите нива на смъртност бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. 

БАБХ напомня, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са едни от най-важните фактори за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Ето защо е важно да бъде проявена висока отговорност и спазване на всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине както в животновъдните обекти, така и при ловуване.

Забранен е ловът в района. За случая са предупредени и собствениците на прасета в общината. 

Очаква се утре във Варна да пристигне министърът на земеделието Румен Порожанов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29