Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се опитва да обедини арабския свят срещу Иран

| обновено на 14.02.19 в 21:35
Бенямин Нетаняху

Израел цели обединение на арабския свят срещу Иран. Това стана ясно от днешните думи на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на близкоизточната конференция във Варшава.

На форума, организиран от Полша и Съединените щати, Иран не е поканен. Това предизвика противоречиви реакции в ЕС, който иска да запази ядрената сделка с Техеран, а Вашингтон се отказа от нея.
Вицепрезидентът Майк Пенс индиректно заплаши ЕС заради изготвения финансов механизъм за заобикаляне на американските санкции срещу Иран.

В центъра на вниманието на конференцията във Варшава с официалното наименование „За мир и сигурност в Близкия изток“ се оказа Иран. „Не си спомням такава солидарност и единство“, заяви израелският премиер Нетаняху.

„Свидетели сме на историческа повратна точка, когато израелският премиер и външните министри на водещи арабски държави имат пълно единодушие, че основната заплаха за мира и сигурността в Близкия изток е Иран... В стая с 60 външни министри, израелски премиер и външни министри на водещи арабски държави застанаха заедно и говориха с необичайна яснота и единство срещу общата заплаха от иранския режим“, каза Нетаняху, който е шеф на дипломацията на Израел.
По-рано Нетаняху предизвика силно възмущение с видеоизявление за подготвяна война срещу Иран, но клипът бе бързо редактиран.

„Мъртво родена“ нарече Варшавската конференция иранският външен министър Зариф. В Туитър той коментира, че Иран отдавна знае за илюзиите, които храни Нетаняху, а сега и светът е научил за тях.

В полската столица американският държавен секретар Майк Помпейо призова за „нова ера на сътрудничество“ в Близкия Изток.
„Нито едно от предизвикателствата в Близкия изток няма да се разреши от само себе си. Не можете да постигнете мир и стабилност в Близкия изток, без да се сблъскате с Иран - просто не е възможно. Зловещото му влияние в Ливан, Йемен, Сирия и Ирак е реална заплаха“, каза той. 

В знак на несъгласие с твърдия курс на Вашингтон срещу Техеран на конференцията във Варшава не присъстват първите дипломати на Франция, Германия, Испания и др.
България беше представена от вицепремиера Екатерина Захариева.
"Настояваме Иран да спре ядрената си програма и докато Иран изпълнява тази част от споразумението, Европейският съюз ще се опита да го задържи", заяви Захариева пред БНТ.

Върховният представител на ЕС Федерика Могерини също не е в полската столица, официално заради запълнен график. В Брюксел, където участва в срещата на военните министри на НАТО, тя коментира лаконично отношенията със Съединените щати:
„Имаме различни възгледи за ядрената сделка с Иран, но споделяме вижданията си по други въпроси. Мисля, че имаме сходни възгледи относно ракетната програма на Иран“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

САЩ и Полша домакини на конференция за Близкия изток във Варшава

САЩ и Полша са домакини днес и утре на международна конференция за Близкия изток във Варшава, предаде Франс прес. България ще бъде представена на форума от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Конференцията беше..

публикувано на 13.02.19 в 09:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителят на "Хамас" в Ивицата Газа поема ръководството на палестинската групировка

Яхъя Синуар - ръководителят на "Хамас" в ивицата Газа, поема ръководството на палестинската групировка. Това обявиха от "Хамас" седмица след като досегашният лидер - Измаил Хания - бе убит в Техеран,  предаде Ройтерс. Синуар, освободен от израелски..

публикувано на 06.08.24 в 21:29
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност,..

публикувано на 06.08.24 в 20:05