Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошило се е здравословното състояние на Сергей Скрипал

Сергей Скрипал
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравословното състояние на бившия двоен агент Сергей Скрипал, който през март миналата година преживя опит за отравяне, се е влошило, съобщи британският вестник „Сънди Таймс“, цитиран от ТАСС.

Изданието, което се позовава на добре информиран източник от разузнаването, пише, че лекарите оказват медицинска помощ в дома му, но уточнява, че състоянието му не е критично. Същият източник обаче е дал да се разбере, че никой не може да прогнозира как ще се промени състоянието на Скрипал, защото информациите за дългосрочните последици от отравяне с нервно-паралитично вещество като „Новичок“ са оскъдни.

На 4 март 2018 г. британските власти съобщиха, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са открити на пейка в безсъзнание в английския град Солсбъри. По-късно бе обявено, че са били отровени с бойно отровно вещество „Новичок“, като за инцидента, от който те се възстановиха след седмици, Лондон обвини Москва. Кремъл категорично отрича връзка със случилото се.

Междувременно голямо руско знаме бе окачено вчера на ремонтно скеле на катедралата в британския град Солсбъри, съобщи британската агенция Прес асосиейшън, цитирана от БТА.

„Това е изключително глупава постъпка, която омаловажава личните трагедии и вредата, нанесена на града от миналогодишното безпрецедентно нападение с нервнопаралитично вещество в Солсбъри“, каза деканът на катедралата Никълъс Пападопулос.

Руското посолство в Лондон нарече окачването на знамето „провокация“ и „още един нескопосан опит да се свърже Русия с печалните събития, станали в Солсбъри през март миналата година.

Знамето беше свалено в неделя следобед.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лавров: Нови US санкции срещу Русия заради „Скрипал“ са неоправдана стъпка

С нищо неоправдана стъпка, която допълнително ще влоши двустранните отношения и ситуацията на международната арена. Така руският министър на външните работи Сергей Лавров определи намерението на Съединените щати да въведат нови санкции срещу..

обновено на 13.02.19 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът на ЕС наложи санкции заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова

Съветът на ЕС наложи санкции срещу 5-ма души и едно образувание заради действия, насочени към дестабилизирането на Молдова. Сред тях са Евгения Гуцул, глава на автономната единица Гагаузия, която насърчава сепаратизма в региона и по този начин..

публикувано на 14.10.24 в 17:46
Носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс А. Робинсън дава интервю за Асошиейтед прес от дома си в квартал Хайд Парк в Чикаго, 14 октомври 2024 г.

Изследване за ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобел на трима американски икономисти

Изследването върху ролята на институциите върху благосъстоянието на народите донесе Нобеловата награда за икономика на трима американски икономисти. Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън получиха престижната награда, която се присъжда от..

публикувано на 14.10.24 в 17:33

Паметен кът за Кирил Маричков в свищовското читалище, проектирано от дядото на музиканта

Първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови" и Община Свищов организираха траурен кът в памет на Кирил Маричков, чийто род е свързан с крайдунавския град. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената Стотици..

публикувано на 14.10.24 в 17:20

Представят резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево

Министерството на отбраната ще представи утре резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти -  подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия..

публикувано на 14.10.24 в 17:19
Емануил Йорданов

Емануил Йорданов: Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си

Полезният ход за Борислав Сарафов е да оттегли кандидатурата си за главен прокурор, защото трябва да си припомни каква беше съдбата на Гешев. Не виждам, кое ни кара да мислим, че тук ще се случи нещо по-различно, при толкова силни обществени..

публикувано на 14.10.24 в 17:13
Снимката е илюстративна.

Пътната полиция в Монтана с акция за проверка на водачите на тротинетки, мотопеди и мотоциклети

Акция за използването на тротинетки започва в област Монтана от утре. Специализираната полицейска операция е насочен още и към водачите на мотоциклети и мотопеди. Униформените ще проверяват дали водачите на мотори и мотопеди са правоспособни, за..

публикувано на 14.10.24 в 17:03
Зорница Русинова

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си за изкуствения интелект

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект, като освен приемането на законова уредба, трябва да се създадат нови държавни регулативни органи. Това се посочва в приет от..

публикувано на 14.10.24 в 16:42