Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Обичащите мира нации са готови да помогнат на Венецуела

Доналд Тръмп говори в Маями, където се намира най-голямата венецуелска общност в САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се обяви за мирно разрешаване на политическата криза във Венецуела, но добави, че са възможни “всякакви варианти”.

Тръмп каза това в Маями, където се намира най-голямата венецуелска общност в САЩ. За американския държавен глава пътят, който Венецуела е поела към демокрация, е необратим.

„Народът на Венецуела се изказа и светът ги чу. Те обръщат страницата от социализъм, обръщат страницата от диктаторство и няма връщане назад. Обичащите мира нации са готови да помогнат на Венецуела да си върне демокрацията, достойнството и съдбата си“, каза той.

В речта си американският президент изрази подкрепа за лидера на опозицията Хуан Гуайдо и заклейми автократното управление на Николас Мадуро, който е обвиняван в създаването на хуманитарна криза за населението, изразяваща се в липсата на храна и медикаменти.

САЩ, както и редица други страни в това число Великобритания, Франция и Германия признават Гуайдо за легитимен временен президент на Венецуела.

ООН все още смята Мадуро за лидер на страната и призовава за преговори.

В края на седмицата във Венецуела се очаква да пристигне изпратена от Америка хуманитарна помощ, която Мадуро се опитва да блокира като използва армията. За него тази помощ не е необходима и е претекст за преврат срещу управлението му.

Западът се опитва да свали Мадуро от властта с пресичане на паричните потоци към него и с настройване на армията срещу него. Натиск се прилага както от Белия Дом, така и от законодатели. През уикенда републиканският сенатор Марко Рубио определи сегашното управление на Венецуела като „криминален режим, готов да подложи на глад и убие собствения си народ“.

В Маями Тръмп призова всеки член на режима на Мадуро да сложи край на бедствената ситуация. 

„Не можете да се криете от избора, който сега стои пред вас. Можете да изберете щедрото предложение на президента Гуайдо за амнистия - да живеете в мир със семействата и сънародниците си. Нито президентът Гуйадо, нито ние ще търсим отмъщение“, каза президентът.

В речта си Тръмп защити и тезата, че успешният мирен преход към демокрация във Венецуела би прокарал демокрация в Никарагуа и Куба.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разкритикува речта на американския си колега Доналд Тръмп. В изявление пред държавната телевизия Мадуро съобщи, че утре в страната пристигат 300 тона лекарства хуманитарна помощ от Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23

Откриха над 200 кг канабис край Сандански

Около 426 тревисти растения, реагиращи положително на канабис, с общо тегло над 211 килограма, са открити  в землищата на  селата  Долени и Яново, община Сандански.  Двете ниви са били установени при специализирана полицейска операция, реагиращи положително на канабис са открити в хода на проведена специализирана полицейска операция по линия..

публикувано на 15.07.24 в 13:22
Кая Калас

Кая Калас подаде оставка като премиер на Естония, за да оглави дипломацията на ЕС

Естонската министър-председателка Кая Калас подаде оставка от поста си, за да стане върховен представител по външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз по-късно тази година, предаде АФП. Калас, която е първата жена премиер на Естония, връчи днес официално оставката си на президента Алар Карис, но ще продължи да изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 13:15