Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 100-годишнината от рождението на журналиста Петко Бочаров

| обновено на 19.02.19 в 12:27
Петко Бочаров
Снимка: БГНЕС

Близки и приятели ще почетат 100-годишнината от рождението на емблематичния български журналист и преводач Петко Бочаров.

Честването ще бъде в пресклуба на Българската телеграфна агенция. Петко Бочаров е роден на днешния ден през 1919 г. в София.

Той почина на 2 март 2016 г. на 97-годишна възраст и до смъртта си беше най-дългогодишният практикуващ журналист в България. 

В предаването „Нощен Хоризонт“ през 2014 година Бочаров признава:

„Сблъсках се с цензура, което ме изуми. Разбира се, няма да ви съобщя нито за кое издание става въпрос, нито по какъв повод, но самият факт, че моят приятел, с когото аз контактувах, на който изпращах моите материали, в случая много любезно, много приятелски по телефона ми каза: „Виж, моля ти се , въздържай се от много политически заключения, политиката на вестника сега е бла-бла-бла.“ Това симпатично момче, с което аз съм доста контактувал, на мен да ми предложи да внимавам с политиката на вестника все едно че съм някакво начинаещо репортерче, това ме изуми. Просто ме изуми. Аз съм бил винаги в центъра, в кухнята на официалната цензура. В центъра съм бил 31 години. Дотук ми е дошло и неслучайно именно от моите уста излезе това „Да, ама не“, защото ми беше писнало.“

Валентин Измирлиев е един от организаторите на днешното честване. Той е автор и на документален филм за Бочаров:

„Аз се познавам с него от далечната 1974 година, когато работех тогава с телевизията и радиото бяха едно цяло и Петко постепенно стана един от любимите ми събеседници в студиото, тъй като говореше много ясно, точно, кратко, без никакви шикалкавения. Той владееше риториката до съвършенство.“

Измирлиев разказа как се е стигнало до филма за журналиста:

„Всичко започна от 90-годишнината на Петко Бочаров, точно преди десет години. Едно запомнящо се тържество в НДК, претъпкана от негови колеги, почитатели и тогава възникнаха две идеи. Първо, да направим един филм - беше крайно време, той беше вече на 90 години. Слава богу, намерих мой приятел продуцент, който се зае с организацията на това нещо и след 2-3 години филмът беше налице. И другата идея – Петко, който дотогава не беше писал истински роман, не, но документална книга за своя живот, той имаше нужда да бъде насърчен и няколко души, негови приятели, между тях бях и аз, го насърчихме да направи именно това нещо.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи . Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори ." Това заяви..

публикувано на 21.07.24 в 12:09

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска растителност, както и направата на просеки , ако огънят прехвърли и на наша територия, каза пред..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА. Байдън поздрави Фон дер Лайен за началото на втория ѝ мандат начело на изпълнителния орган на Евросъюза..

публикувано на 21.07.24 в 11:40