Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци искат затягане на режима за заведенията

| обновено на 19.02.19 в 19:31
Снимка: БГНЕС

Граждани на Кюстендил искат затягане на режима за заведенията в града - работно време, контрол срещу произшествия, достъп на криминално проявени лица. Това обяви на пресконференция днес кметът на Кюстендил Петър Паунов. В брифинга участва и областният управител Виктор Янев.

Призивът идва след масовото сбиване в неделя сутринта, при което беше убит 35-годишният Валери Дъбов, а петима души бяха ранени. Погребението на Дъбова е утре.

„180 са охранителните камери за видеонаблюдение в града и се следи едва ли не всеки преминаващ“, заяви Паунов. Той припомни, че преди десет години е имало общинска наредба пред всяка дискотека да има патрулна кола на полицията и линейка. Това било приложено за известно време, но след това собственици на заведения по съдебен ред премахнали тази мярка.

„Снощи нашите съграждани ме помолиха за затягане на режима в заведенията. Ще го подложим на много сериозно обществено обсъждане. Предстоят ни срещи и със собственици на заведения, както и с професионалното ръководство на МВР, за да се обсъдят мерките, но ще очаквам много сериозен обществен отзвук, защото знаете, когато община Кюстендил и общински съвет Кюстендил гласуваха предложение пред всяко заведение да има линейка и патрулка, тогава се твърдеше, че репресираме бизнеса и по жалба на търговците, съдът отмени тези разпоредби“, каза градоначалникът.
И кметът и областният управител Виктор Янев са категорични, че масовото сбиване пред заведение в центъра на града в неделната утрин е изцяло битов конфликт.
„Кюстендил не е град на криминално проявени лица, също Кюстендил не е град, в който има етническо напрежение. Определени групи от криминалния контингент се опитват да създават подобно усещане, за да всяват страх, най-вече в ромския квартал“.
Няколкостотин жители на града излязоха на бдение по арката до пл. Велбъжд, за да изразят своите искания. Те почетоха с едноминутно мълчание паметта на Валери Дъбов, който ще бъде погребан утре.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Обвиненият Алекс И.

Обвиниха 19-годишен ром за убийството в Кюстендил

Обвинение е повдигнато срещу 19-годишния Алекс И. за убийството на 35-годишния Валери Дъбов, както и за  опит за убийство на повече от едно лице. Това съобщи днес за БНР говорителят на окръжна прокуратура в Кюстендил Мариана Сиракова. Той е..

публикувано на 19.02.19 в 12:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Брегов

Иван Брегов: Прокуратурата отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт

Прокуратурата много отдавна е част от политическия живот и от изпълнителната власт. Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт. Тя не..

публикувано на 07.05.24 в 12:00
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Да се направи достъпа на Витоша платен за леки коли

Бих ограничил достъпа на автомобили на Витоша и увеличаването на ресурса за природните инвестиции за поддръжката на природата и цялата инфраструктура. Това би направил бившият екоминистър Юлиан Попов, ако от него зависеше решаването на..

публикувано на 07.05.24 в 11:59

"ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК

Коалиция "ЛЕВИЦАТА“ регистрира листата си за европейските избори в ЦИК. Според водача на листата Валери Жаблянов целта е да спечелят най-голям дял от доверието на левите избиратели. "Тръгваме с нагласата, че '"ЛЕВИЦАТА“ отразява в най-голяма..

публикувано на 07.05.24 в 11:28

Фандъкова поема към законодателната власт с амбиция за развитие и стабилност

ГЕРБ-СДС регистрираха листата си в лидерския 25-ти многомандатен избирателен район София. Водач на листата е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а втора - бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Пред журналисти тя заяви, че поема към..

публикувано на 07.05.24 в 11:21
Хаджи Димитър Сливен

Откриват реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен

На 10 май в Сливен ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър по повод 184 години от рождението на войводата, съобщава БТА. Откриването е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват..

публикувано на 07.05.24 в 11:19

За 3 години: ПП-ДБ увеличили подкрепата си в Разград, Кърджали и два от софийските избирателни района

Районите с най-голямо увеличение на гласовете за "Продължаваме промяната-Демократична България" през последните 3 години са Разград, Кърджали и два от софийските избирателни райони, а най-сериозни загуби коалицията регистрира в Монтана, Ямбол и..

публикувано на 07.05.24 в 11:02
Наталия Григорова – психолог и председател на Българската Хънтингтън Асоциация

TimeHeroes "Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева за Истории на доброто за 2023 г.

За ремонта на читалището в с. Малка Арда и за център за подкрепа на хора с рядката болест на Хънтингтън  TimeHeroes “Героите" награди Наталия Григорова и Кристина Патева. Двете "Истории на доброто през 2023 г." бяха отличени в традиционната..

публикувано на 07.05.24 в 11:01