Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия одобри правилата за избор на нова ЦИК

Депутатите отложиха обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс

| обновено на 20.02.19 в 17:02
Снимка: БГНЕС

В отсъствието на БСП парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъде избран новият състав на Централната избирателна комисия. Очаква се това да стане малко преди 21 март, когато изтича мандатът на настоящата ЦИК. 

Съгласно приетите текстове, предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията по правни въпроси в открито заседание, излъчвано в реално време на интернет страницата на законодателния орган. 

Парламентарната правна комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване. На заседанието не присъстваха депутатите от БСП. 

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че "било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация".

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато. 

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но днес стана ясно, че ще се чака президентското решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов: Омбудсманът вероятно търси вълната на публиката, сезирайки КС за Изборния кодекс

Предстоят два коренно различни вида избори като технология, като мандати, като специфика, така че бе редно законодателят да вземе становище по въпроса за съотношението вътре при формиране на преференциалната тежест. Така председателят на правната..

публикувано на 17.02.19 в 12:44
Президентът Румен Радев бе посрещнат на площад „Свобода“ в Хасково от почетен караул.

Президентът Радев обмисля налагане на вето на приетия Изборен кодекс

Президентът Румен Радев обяви днес в Хасково, че ще реши дали да наложи вето на приетия изборен кодекс, когато документът стигне до президентството. „Категорично мнение ще има, когато дойде при мен законът, ще го разгледам подробно и тогава ще реша..

обновено на 15.02.19 в 18:56

Нинова: Управляващите продължават да продуцират правни абсурди

Управляващите продължават да продуцират правни абсурди и с днешното решение на парламентарната комисия по правни въпроси. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова: „Нищо не коментирам, преди да изтекат поне няколко часа от последната им приумица. 26..

публикувано на 20.02.19 в 16:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент:..

публикувано на 16.07.24 в 19:26

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин...

публикувано на 16.07.24 в 19:17
Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от ЕНП

На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП

Евродепутатите избраха 11 от общо 14 заместници на председателката на Европарламента Роберта Мецола още на първи тур.  Най-много гласове получи Сабине Ферхайен от Европейската народна партия - 604 при необходимо абсолютно мнозинство от 333...

публикувано на 16.07.24 в 19:08