Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер не е оптимист за сделката за Брекзит

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес, че не е „много оптимистично настроен“ относно шансовете на Великобритания да напусне ЕС със сделка и предупреди, че неуспех на съгласуван Брекзит ще излезе скъпо на икономиката, предаде Ройтерс.

„Ако се осъществи вариантът без сделка, а аз не мога да изключа това, икономическите и социални последствия за Великобритания и континента ще бъдат ужасяващи“, предупреди Юнкер в изказване пред Европейския икономически и социален комитет на конференцията „Гражданско общество за възраждане на ЕС“. И допълни, че усилията му са ориентирани към избягване на най-лошия сценарий.

„Но не съм голям оптимист по този въпрос“, подчерта шефът на ЕК, който- вчера се срещна в Брюксел с британската премиерка Тереза Мей. 

Юнкер коментира и идеята за Съединени европейски щати.

„Tези, които искат на всяка цена да наложат на Европа концепция на Съединени европейски щати, жестоко грешат. Никога няма да има подобно нещо, защото то няма да работи. Европейците искат да останат белгийци, фламандци, валонци, бретанци, люксембургчани, баварци, както и да участват в една и съща национална общност и в същото време да бъдат европейци. Тоест, ние не сме само европейци“, подчерта председателят на ЕК.

Той настоя още, че трябва внимателно да се проверяват инвестициите в ЕС и по-точно техните цели.

„Аз съм за отворена Европа, но не и за Европа, поднесена на тепсия. Трябва да се защитим от външните предизвикателства като киберпрестъпността и подобни заплахи. Затова трябва всеки път да проверяваме дали определена инвестиция отвън, която се опитва да се приземи в Европа, ще ни навреди“, предупреди Жан-Клод Юнкер


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер в Брюксел

Юнкер и Мей се разбраха да продължат преговорите по Брекзит

Преговорите между Европейският съюз и Великобритания продължават, стана ясно след поредната среща между председателя на комисията Жан Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей. Те обсъдиха снощи в Брюксел въпроса с предпазната мярка за ирландската..

публикувано на 21.02.19 в 07:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалното министерство предлага линията на бедност през 2025 г. да стане 638 лв.

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията..

публикувано на 15.07.24 в 10:39
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина...

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се..

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни...

публикувано на 15.07.24 в 09:09