Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Законът срещу изпирането на пари обезсмисля адвокатската защита

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

По време на заседанието на Висшия адвокатски съвет в събота ще има протести на адвокати, недоволни от начина, по който съветът ги представлява. Това заяви в предаването „12+3“ юристът и бивш депутат Петър Славов.

Един от конкретните поводи за протеста е скандалът около влезлия в сила Законът за мерките срещу изпирането на пари. Според адвокатите по него те са задължени да доносничат срещу свои клиенти в нарушение на адвокатската тайна.

„Проблемът е в две насоки. Конституционното задължение на адвоката е да защитава правата и законните интереси на гражданите. Неслучайно всеки гражданин има право на адвокатска защита, ако бъде привлечен като обвиняем. Не може от адвоката да се иска да донася данни за своите подзащитни, които ще помогнат на обвинението, но не са в интерес на гражданите, защото по конституция всеки гражданин има право на защита. Другият проблем е, че ДАНС е превърната в пощенска станция – някакъв вид деловодство, пред което се редят не само адвокати. Много колеги протестират срещу закона, но прецениха, че следва да го изпълнят. ДАНС е задръстена от електронни съобщения, пощенски пратки, хора, чакащи да подадат тези планове. Вместо да защитават националната сигурност, те са превърнати в чиновници с печати, които приемат безсмислени документи и се занимават с глупости“, заяви Петър Славов в интервю за „Хоризонт“.

Според него мерките срещу изпирането на пари трябва да се насочат не към адвокатите, а към боравещите с големи парични потоци банки и консултантски дружества. Славов допълни, че европейските директива, изпълнена със закона, е била „транспонирана грешно“ от българския законодател, който принуждава адвокатите да доносничат.  

„Законът квалифицира дейностите като „правни консултации“. Никой не е излязъл и не е обяснил, че тези правни консултации не могат да се припокриват с правото на адвокатска защита. Това е едно широко тълкувание, което не дава сигурност нито на гражданите, нито на адвокатите, че утре няма да пристигнат „на кафе“ представители на ДАНС в кантората им и няма да поискат информация за техните подзащитни. Адвокатската тайна е като лекарската и не може такива неща да се оповестяват без съгласие на гражданите“, изтъкна Петър Славов.  

Той допълни, че се организира демонстрация на негови колеги срещу Висшия адвокатски съвет в събота. Причината е, че съветът не се възползва от възможността да сезира Конституционния съд за разпоредби, които ограничават правата на гражданите.

„За последните три години, в които тази норма действа, тя е използвана два пъти. По знакови случаи като въвеждането на по-високите такси за административни дела, тя не беше използвана от адвокатурата. Предполагам, че много колеги ще протестират по тази причина. Част от тях са атакували правилника към Закона за мерките срещу изпирането на пари във Върховния административен съд в абсурдната му част с докладите“, заяви Петър Славов.

Целият разговор с него чуйте в прикачения файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08