Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тигърчето Спас "празнува" 50-годишен юбилей със студентско представление

"Тигърчето Спас" ще отбележи 50-годишен юбилей на сцената на Младежкия театър - там студенти по "Актьорство за куклен театър" в НАТФИЗ ще изиграят премиерно популярното представление тази събота (23 февруари).

През 1969-та година тигърчето оживява за първи път под четката на легендарния Климент Денчев в предаването за най-малките - „Лека нощ, деца“. 11 години по-късно „Тигърчето Спас“ излиза като книжка и историята, измислена от Рада Москова, става основа за създаването на театрални постановки в цялата страна. Римуваните истории в стихове лесно стават любими на малките зрители и сега с тях ще се опитат да заразят днешните деца студентите на проф. Жени Пашова.

Студентите работят от месеци, за да изиграят в събота за първи път пред детската публика „Тигърчето Спас“. Но не само за тях това може да се окаже дебют. Тъй като постановката е предназначена за публика от 3 до 7 години, със сигурност в камерната зала на Младежкия театър ще има малчугани, които за първи път ще гледат театър. Затова и студентите много се вълнуват, разказва проф. Жени Пашова:

"Това е резултат от една задача от 2-ри курс - да намерят приказка, която да драматизират, да измислят сценографското решение и куклите и истинската работа - да се постави спектакъла. Всеки студент има предложение, но остават най-сполучливите. Идеята е абсолютно тяхна. Текстът им е авторски. Ние се посъветвахме с Рада Москова дали това нещо има стойност. С нейно одобрение този спектакъл се превърна в дипломен", разказа Пашова. 

Режисьорът на спектакъла д-р Михаела Тюлева разказа, че винаги има какво да се очаква от студентите, а срещата с детска публика ще бъде нещо ново.

"Предизвикателството да напишат текст в мерена реч е нещо много голямо. Те дотолкова станаха професионалисти, че дори нещо да се обърка на сцената, те имат рима за всяка ситуация, така че никой няма да разбере", споделя Тюлева. 

Подробности и откъси от веселите песни в спектакъла можете да чуете в прикачения файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.