Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Русенските общинари отхвърлиха референдум за околната среда

Снимка: Радио Шумен


С 29 гласа "за", 13 "против" и шестима "въздържали се" общинските съветници в Русе подкрепиха становището на кмета на града Пламен Стоилов, че се отхвърля предложението за провеждане на местен референдум по екологични проблеми. Най-силният аргумент на общинската власт е, че просто подкрепилите подписката граждани не формират 10% от имащите право на глас 152 083-ма русенци.

Още през октомври инициативен комитет обяви намерението си за провеждане на местен референдум в Русе с искане за чиста околна среда. Съставени бяха четири въпроса. Съобщи ги говорителят на инициативния комитет Бойко Никифоров.

"Първият въпрос - "Искате ли общински съвет да приеме нормативен акт за опазване на околната среда и здравна защита?" Въпрос 2 - "Искате ли около производствените и индустриалните зони да бъде изграден зелен пояс от многогодишна растителност?" Въпрос 3 - "Искате ли дейностите озеленяване, почистване на обществените места, сметосъбиране, сметоизвозване, ремонт, реконструкция и строителство на общинска собственост да се извършват само от Община Русе, без възлагане на други изпълнители?" Въпрос 4 - "Искате ли пречистването на питейната вода в Община Русе да се извършва по метод, изключващи използването на хлор и хлорни изпълнения?"

Според закона обаче хората трябва да бъдат питани за мнение по ясно формулирани въпроси, които изискват точен отговор с "Да" или "Не". Тези не са точно така, а ако се обобщи с "Искате ли да има чиста околна среда", вероятно няма да се намери разумно човешко същество, което да отговори отрицателно. Независимо от всичко 15 512 подписа на листи и флашка бяха внесени на 25 януари в служба ГРАО, а Общинският съвет получи искането за провеждане на референдум.

Днес обаче стана ясно, че референдум няма да има. Не защото кметът Стоилов го намира за незаконосъобразен предвид въпросите в него, а заради тенденцията Русе да увеличава жителите си. Вярно, със 157 човека от последните парламентарни избори, но пък със 726 от президентските през 2016-та. Това съобщи председателят на ОбС чл.к-т проф. Христо Белоев:

"Според протокола общият брой лица с избирателни права, които имат постоянен адрес в Русе към датата на внасяне на подписката на 25 януари, са 152 083. Броят на коректните записи е 14 279. Изпълнено е изискването на чл. 27, ал. 1, т. 3 в закона, но не е приложима нормата на чл. 27, ал. 2 от същия закон - под 10 процента са подписите."

Така че и тази идея за чиста околна среда се провали, защото няма хора - този път в списъците на инициаторите.

Ако не беше предизборно време, вероятно с този аргумент всички дискусии щяха да приключат. Само че поредните избори чукат на вратата и участниците в политическите игри не пропуснаха да си отбележат точки.

"Това, че не сте решили проблема на русенци да ви виси като камък на шиите, до провеждането на местните избори, където хората сами ще си решат проблема", заяви опозиционен общински съветник.

Така в крайна сметка в Русе референдум за чиста околна среда, най-общо казано, няма да има. От една страна въпросите се оказаха незаконосъобразни и в противоречие с редица нормативни актове от националното законодателство, а от друга - гласоподавателите са се увеличили и десет процента от тях не подкрепят подписката. 

Че проблем с екологията тук има, е ясно от десетилетия. Факт е също, че никой не попита гражданите преди да сключи договор с инвеститор-замърсител, но пък и гражданите не питат кой и защо допусна това.

Атанас Славов: Самите общинари трябваше да прецизират въпросите

Важно е, че възможността за местни референдуми отключва гражданска активност, като в този случай това не е трябвало да бъде подминавано от общинските съветници в Русе. Това заяви пред „Хоризонт“ преподавателят по конституционно право Атанас Славов.

„Имам съмнения до каква степен въпросите могат да бъдат съгласувани и подкрепени, но важното е, че Общинският съвет не трябва да обърне гръб на 15 000 активни граждани на общината, събрали подписи за референдум. Ако Общинският съвет беше на място, той трябваше да внесе онези допустими корекции във въпросите, така че да ги направи максимално ясни. Тази година е добра възможност за местни референдуми, защото могат да бъдат съчетани с местните избори наесен и да не изискват ресурс. Тази възможност не се използва“, каза Славов.

Той уточни, че за валидност на местен референдум е нужна 40-процентова активност, каквато със сигурност ще е по-висока на местните избори през есента. Атанас Славов допълни, че освен референдумите, има по-малко използвани инструменти за гражданско участие.

„Когато гражданите искат да променят една наредба или един закон, въобще нормативен акт, не винаги е нужен референдум. Има процедура на национална и местна гражданска инициатива – събират се подписи за подкрепа, попълва се предложение за промени и то се представя на институциите. Те са длъжни в срок от 1 до 3 месеца, в зависимост коя е институцията, задължително да разгледат и гласуват предложението. Този инструмент позволява повече диалог, партньорство за приемливо решение“, изтъкна Славов и допълни, че е нужно гражданското общество да преценява кой инструмент е най-ефективен.

Подробности чуйте в прикачените файлове. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Избирателната секция в Лас Вегас

Изборният ден в чужбина

Стартира изборният ден в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. Първите две секции, които отвориха врати зад граница, бяха тези в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Те започнаха работа в 22 ч българско време.  Два часа след това започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи..

публикувано на 02.04.23 в 06:12

Българите ще гласуват в 15 секции в Белгия и 2 в Люксембург

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург отварят врати в 7 часа местно време. Очаквано, най-много избирателни секции има в белгийската столица - 6, като 2 от тях са в постоянното ни представителство и 2 в посолството. Останалите са в Антверпен, Гент, Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт. 45 хиляди души с българско гражданство..

публикувано на 01.04.23 в 23:01
Музеят на хумора и сатирата в Габрово

Медии и компании се шегуват с потребителите си на 1 април

Медии и компании не пропускат да се пошегуват с потребителите си на Деня на шегата 1 април. Най-убедителните шеги на 1 април изглежда са на британски медии. Една от популярните шеги в Англия е да изпратиш наивна жертва до Кулата на Лондон, за да види церемонията по къпане на лъвове, която не съществува, разбира се, но води началото си от..

публикувано на 01.04.23 в 22:54

Във Великобритания българите ще гласуват в 118 секции

Във Великобритания утре ще отворят 118 секции в изборите за Народно събрание на България. По четири секции, вече традиционно, ще бъдат отворени в българското посолство в британската столица и в българското училище в квартал "Баркинг". Разположението на секциите отново е съобразено с географските и демографските нужди на..

публикувано на 01.04.23 в 22:45

Изборните книжа в област Благоевград бяха предадени на СИК без проблеми

Без проблеми и сериозни закъснения изборните книжа бяха предадени на Секционните избирателни комисии в област Благоевград. 447 устройства за машинно гласуване бяха монтирани и тествани успешно от фирмата-доставчик. Каква е готовността и организацията за провеждане на изборите. Районната избирателна комисия отчете, че във всички секции е активиран..

публикувано на 01.04.23 в 22:37

В 286 секции ще се гласува в 10 МИР-Кюстендил

В 286 секции ще се гласува в 10 МИР-Кюстендил, няма проблеми по организацията на вота, каза за БНР председателят на РИК Венцеслав Механджийски. Оглавяван от него екип закара изборните книжа и материалите до община Рила съм 17 ч., както и по останалите 9 общини общо за Кюстендилска област. Няма проблем с машините, машинно ще се гласува в 173..

публикувано на 01.04.23 в 22:28

Българите в Калифорния ще имат специална секция за гласуване в Силиконовата долина

Никола Борисов е роден и учил в София, а от 20 години живее и работи в Силициевата долина. - Какви са основните предизвикателства за откриване на изборна секция в чужбина и то в едно от най-отдалечените от България места? Мисля, че най-трудното за нас е намирането на достатъчно доброволци, които да участват в секционната..

публикувано на 01.04.23 в 21:20