Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японска сонда кацна на астероид, взе проби от повърхността му

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската сонда "Хаябуса 2" кацна успешно днес на астероида Рюгу и взе проби от повърхността му, предаде ТАСС, като се позова на Японската служба за космически изследвания.

Веднага след това космическият апарат излетя от астероида, допълва БТА. Очаква се "Хаябуса 2" да застане отново на орбита около Рюгу, където ще се намира до края на годината.

Планирани са още две кацания на повърхността на астероида, а в периода ноември - декември апаратът ще се върне на Земята.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кадър от повърхността на

Японска сонда изпрати снимки от повърхността на астероид след 3,5 години пътуване

Роботите-изследователи, които бяха доставени на  астероида Рюгу от японската сонда "Хаябуса-2", изпратиха нови снимки от повърхността му, съобщи японското космическо ведомство ДЖАКСА.  На кадрите личи релефът на космическото образувание, обсипан с..

публикувано на 29.09.18 в 02:28
Кадър от повърхността на

Японска сонда ще кацне на астероида Рюгу на 22 февруари

Японската сонда „Хаябуса-2“ ще се опита да кацне на астероида Рюгу на 22 февруари, тя се намира край него от месец юни миналата година, съобщи космическата агенция на Токио ДЖАКСА, предаде АФП. Предишният план бе, че сондата ще кацне на..

публикувано на 06.02.19 в 13:09