Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски аналитик очаква агресивната реторика на Путин да продължи

| обновено на 23.02.19 в 11:38
Дмитрий Дризе

Политическият наблюдател на московското радио „Комерсант FM“ Дмитрий Дризе коментира пред БНР традиционната годишна реч на руския президент Владимир Путин на 20 февруари, като прогнозира, че агресивната реторика ще продължава.

„Като цяло напрежението ще расте и моята лична прогноза е негативна. Включително и по отношение на България, от която Путин също е недоволен заради позицията й по газопровода „Южен поток“, каза Дризе за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

През седмицата руският президент Владимир Путин отправи традиционното си годишно послание към Федералното събрание (двете камари на руския парламент). По-голямата част от посланието беше посветена на социално-икономическите проблеми за разлика от миналата година, когато акцентът беше поставен върху ролята на Русия на международната сцена. И този път обаче не мина без външна политика. Путин определи американското напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег като „сериозна заплаха за Русия“. Отново се ангажира да не разполага първи ракети в Европа, но обеща огледален и асиметричен отговор, ако американците го направят. Призна, че Русия ще бъде принудена да вземе на прицел не само териториите, където се намират американските ракетни установки, но и центровете, където се вземат решенията за използването им.

Коментарите на президентското послание бяха полюсни. От хвалебствията на държавната пропаганда до не винаги добре аргументираната и едностранчива критика на опозиционерите. „Аз съм наблюдател, истината е по средата“, гласи мотото на събеседника в „Събота 150“. С политическия наблюдател на радио „Комерсант FM“ Дмитрий Дризе разговаря кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

- Да започнем с новите руски ракети, които, както стана ясно от думите на Владимир Путин, ще могат безпрепятствено да достигнат не само Европа, но и Съединените щати. Каква беше целта на Путин - да стресне европейците и американците или по-скоро да успокои руснаците?

- Преди всичко трябва да обърнем внимание на това, че след посланието Владимир Путин отиде на среща с ръководителите на нашите руски издания, на която им обясни какво е имал предвид. Каза, че всъщност никого не плаши, а иска от западните партньори да изчислят последиците от новата надпревара във въоръжаването. Относно предишното послание, което хвърли в ужас преди всичко руснаците, а не западните партньори, също обясни, че просто е докладвал на руските граждани, че трилионите рубли за отбрана не са похарчени напразно. Свършена е такава и такава работа и са създадени такива и такива образци на ракети.

Доколкото никой никога не е виждал тези ракети, видяхме само анимацията на големия екран, то има сериозни съмнения дали те изобщо съществуват или това е просто демонстрация на сила. За да се изплашат западните партньори. Те обаче не се страхуват. В това е проблемът. По никакъв начин не реагират на тези ракети и това много дразни Кремъл. Путин е много недоволен, че Западът, на първо място Америка, го игнорират.

- Вероятно има някакво взаимно неразбиране. Президентът Путин твърди, че не заплашва никого, а на Запад възприемат думите му като агресивна реторика.

- Сегашната администрация на Тръмп не иска да говори сериозно с Путин. Предишният държавен секретар Кери идваше в Москва, разхождаше се по „Арбат“, ядеше супа и пелмени, общуваше с гражданите. Сега няма такова нещо и Америка изобщо не иска да говори. Заета е със собствените си проблеми. Заминава се със строителството на стената по границата с Мексико. Срещите с Путин бяха провал за Тръмп. Това беше най-страшното, което се случи. Едва не обявиха процедура по импийчмънт.

Путин иска да привлече внимание, но не му се получава. Това, разбира се, е неприятно и показва, че агресивната реторика ще продължава и занапред. И Европа много го дразни, защото не иска, заедно с Америка, да разговаря с него.

Като цяло напрежението ще расте и моята лична прогноза е негативна. Включително и по отношение на България, от която Путин също е недоволен заради позицията й по газопровода „Южен поток“.

- По какво се различава тазгодишното послание към Федералното събрание от миналогодишното?

- Това е обръщение преди всичко към собствения народ, защото в резултат на така наречените непопулярни мерки от миналата година, на първо място пенсионната реформа, рейтингът на властта действително се понижи. Путин трябваше да каже много топли думи на народа си, който малко го разлюби. Съвсем малко!

Той каза на хората: „Мислим за вас, не сме ви забравили, ще правим добри неща, не трябва да търпите докато настане светлото бъдеще, сега ще ви стане по-добре, може би още тази година ще почувствате подобрението“, в което аз лично се съмнявам донякъде. Социалното послание беше: „Няма да прилагаме някакви сериозни мерки, ще ви помагаме, обикнете ни отново!“ Посланието беше насочено към повишаване на рейтинга на властта. Възможно е да се получи, след като Путин се прояви като загрижен и добър баща на нацията.

- Съвпадат ли вижданията на властта и на обществото за приоритетите в развитието на страната?

- И самата власт не разбира докрай приоритетите в развитието на страната. Тя живее със своите си задачи. Трябва да връзват бюджета, да се договарят със Запада. Още веднъж повтарям, че главната задача на Путин е външната политика. Сега е зает именно с нея.

Що се отнася до обществото, по върховете смятат, че нашият народ обича властта. И вероятно не грешат. Независимо от това, че рейтингът на президента пада, равнището му остава високо. Благодарение и на пропагандата, и на позицията на хората, че в Русия все още не се живее толкова лошо, властта запазва висок рейтинг и смята, че няма да има никакви проблеми вътре в страната. Това е устойчива руска властова конструкция.

- Вярват ли в майските укази хората, от които зависи изпълнението им, а именно министрите в кабинета на Дмитрий Медведев?

- Всички прекрасно знаят, че майските укази са неизпълними. Майските укази са мантра. Ако попитате някой обикновен човек какво е майски указ, то той няма да може да ви каже. Мисля, че и вие не знаете. Даже аз, който това работи, съм принуден постоянно да влизам в интернет и да гледам какво е майски указ. Единствено нашата опозиция в лицето на Алексей Анатолиевич Навални проверява изпълнението на майските укази.

За Путин сега е важно да покаже, че е създал голяма програма, която трябва да работи и да се изпълнява. Доколкото знам все още не е изпълнен майският указ от 2012 г. Затова е трудно да се каже, че още един майски указ ще бъде изпълнен. Това не е важно. Важното е народът да обича властта. Членовете на правителството се опитват доколкото могат, но не зависи от тях. Имаме много други правителства. Правителството не е стопанин на бюджета. Има много центрове на приемане на решенията, затова на министрите им е много трудно да работят. Това е факт. Много ми е мъчно за министъра на финансите Силуанов, който е принуден да търси пари, с тъжна физиономия да слуша тези послания. Ако на някого наистина е много трудно, то това е той.

- Имайки предвид губернаторските избори, пенсионната реформа, намаляването на доходите, скромния ръст на БВП и изтичането на капитали трябва ли да очакваме някакви промени в правителството?

- Не, не трябва. На този етап не трябва да се очаква нищо. Възможни са оставки на отделни незначителни министри, но като цяло правителството ще остане. Както казват политолозите, много ще зависи от губернаторските избори през септември. Не мисля, че резултатът им ще е оставка на правителството даже ако властта сериозно загуби в някои райони. Тази политика трябва да се води от непопулярно правителство, което постоянно може да се критикува, да се казва, че не са прави, че са се събрали някакви глупаци даже. Това е изгодно за Путин, защото на този етап той не може да издига в правителството популярни фигури.

Действително в Русия наистина не е толкова добре, колкото беше преди десет години. Затова мисля, че непопулярното правителство е правилният ход. Трябва да има хора, които да обират критиките и да пазят от тях президента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията...

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41