Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България

В египетския курорт Шарм ел Шейх започна първата среща между ЕС и Лигата на арабските държави

| обновено на 24.02.19 в 20:01
4
Пленарна сесия на Срещата на върха ЕС-ЛАД в Египет
Снимка: Пресцентър на МС

При засилени мерки за сигурност в египетския курорт Шарм ел Шейх започна първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз и Лигата на арабските държави.

Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България, съобщи премиерът Бойко Борисов: "По много теми, инвеститорски, с тях работим, включително и заявиха - държавната им енергийна компания, за строителството на тръбопровода ни - газов хъб "Балкан" или ние ще го наричаме "Балкански поток".

Непосредствено преди срещата на европейските и арабските лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх Борисов подчерта, че, въпреки разногласията, Европа трябва да задълбочава контактите си с арабските страни, защото те са "важен партньор" не само в инвестициите, но и в сигурността и миграцията.

"Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш също толкова добри отношения и с президента на Турция", отбеляза той и добави: "Моите отношения с тези хора са такива, че да не излагаме на риск България. Да има един максимално добър баланс за преди всичко нашите интереси и е по-добре да си говорим с тях, по-добре е да внушаваме нашите ценности, да се опитваме да помагаме, отколкото при скъсани контакти - миграционната вълна - само в Египет има 5-6 милиона, които чакат, мигранти".

Непосредствено преди срещата на върха българският премиер Бойко Борисов проведе двустранни разговори с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и с емира на Кувейт Сабах ал Ахмад ас Сабах. Премиерът е подчертал необходимостта от "честен и открит диалог" между европейците и арабските страни за избягване на конфронтация на религиозна основа и ограничаване на нелегалната имиграция, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов заяви, че е работил много за организирането на тази среща в Египет. Той изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси: "Това е признание при него да дойде Европейският съвет", заяви премиерът. Преди началото на днешната среща на върха Борисов разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Българският министър-председател отбеляза, че страната ни води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното, подчерта премиерът.

Пред Би Би Си премиерът коментира и риска от развод между Евросъюза и Великобритания без сделка:

"Тогава всъщност ще мерим кой е понесъл по-големи загуби - Съюзът или Великобритания, но ще мерим загуби, а не ползи. За мен най-важното е да има ексклузивно в договора за британските служби, защото те са едни от най-добрите в света и аз държа те да останат в Европа по начина, по който са сега".

Срещата на върха в Египет събира за първи път държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз и Лигата на арабските държави. Целта е да бъде постигнато задълбочаване на европейско-арабското партньорство, да бъдат начертани насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите на Евросъюза и Лигата ще направят общ преглед на отношенията между двете страни и ще обсъдят общите усилия за разрешаване на регионални въпроси от взаимен интерес.

Във фокуса на разговорите в Шарм Ел- Шейх днес и утре ще бъдат теми като търговията и инвестициите, миграцията, сигурността, ситуацията в региона. Срещата на върха трябва да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между Евросъюза и арабския свят.

Съпредседатели на форума са президентът Доналд Туск, както и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Овладян е пожарът в боровата гора над санданското село Плоски

Час по-късно след като избухна, пожарът в боровата гора над санданското село Плоски, бе овладян.  Два екипа на пожарната служба, както и 14 служители на горското стопанство с високопроходим противопожарен автомобил са на място и се опитваха да ограничат разпространението на огъня.  Засега пожарът е низов, уточняват от Югозападното държавно..

публикувано на 07.09.24 в 18:48

От "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили ЦИК, че възразяват срещу указанията ѝ

От коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" са уведомили Централната избирателна комисия, че възразяват срещу указанията, които получиха - да представят документи, че ДПС не е част от нито едно от двете обединения, с които двата враждуващи лагера в движението подадоха заявление за предсрочните парламентарни избори.  Това научи..

публикувано на 07.09.24 в 18:17

Близки, приятели и колеги на Иван Гарелов си взеха последно сбогом с него

Близки, приятели и колеги на журналита Иван Гарелов си взеха последно сбогом с него в столичния храм "Свети Седмочисленици".  На поклонението присъства президентът Румен Радев, който определи Гарелов като "една от най-забележителните личности на българската журналистика". Чуйте какво още каза президентът за Иван Гарелов и как ще го запомнят колегите му..

публикувано на 07.09.24 в 17:59

Пеевски обвини Радев, че командва ЦИК и притиска политическите партии

Лидерът на едно от крилата в ДПС и председател на парламентарната група на партията Делян Пеевски излезе с позиция, в която кртикува днешните политически коментари на президента Румен Радев.  Пеевски обвинява Радев, че "командва ЦИК" и "притиска политическите партии". Президентът Румен Радев се намеси недопустимо не просто в политическата система, а..

публикувано на 07.09.24 в 17:13

Областните председатели на БСП подкрепят сформираната широка лява коалиция

Областните председатели на БСП са изразили подкрепа за сформираната широка лява коалиция.  Според пресцентъра на социалистическата партия, областните председатели посочват, че лявата коалиция трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани и провеждането на политики, които ще укрепят държавността и развитието на страната...

публикувано на 07.09.24 в 17:04

В Силистра отбелязаха 84 години от подписването на Крайовския мирен договор

Днес се навършват 84 години от подписването на Крайовския мирен договор, който връща Южна Добруджа в пределите на България. В знак на признание граждани и представители на местна и държавна власти се събраха пред паметната плоча, посветена на 80-годишнината от събитието. Там, където в Силистра е поставена паметната плоча, посветена на..

публикувано на 07.09.24 в 16:51

Такса смет да е според броя членове от домакинството, предлагат кюстендилци

Таксата смет да се определя според броя членове на домакинството и ползващите даден имот - това  мнение надделява в анкета как да се определя от 1 януари догодина таксата смет, инициирана от Общината в Кюстендил. Подкрепят го над 80% от включилите се в допитването онлайн, каза за БНР кметът на общината Огнян Атанасов.  Кампанията ще..

публикувано на 07.09.24 в 16:34