Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ноев: Покушението срещу Гебрев, сина му и икономическия му директор е опит за масово убийство

Бившият военен министър обвини министъра на икономиката Караниколов, че руши българската оръжейна индустрия

Бойко Ноев
Снимка: БНР

„Според българските закони собственикът върху едно АД е този, който държи акциите и който е вписан в книгата на акционерите. По тези параметри собственикът (на "Дунарит") е Емилиян Гебрев. Това е! Покушението не е само срещу Гебрев, а срещу сина му и икономическия му директор, което може да се счита за опит за масово убийство". Това каза днес пред БНР Бойко Ноев - бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

"Ясно е досега, че това не е  случайно. Ясно е, че и в случая при Гебрев, и в случая във Великобритания участват едни и същи лица. Ясно е, че отровата, която е била използвана, е от  едно семейство", добави Ноев в предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт".

"Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот. През март и април 2015 година в Сопот има два пъти мощни производствени аварии - два взрива. Това съвпада с пребиването на това лице. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия.

Откакто министър е Караниколов, се наблюдава пробив в българските позиции по въпроса за лицензите (за оръжия). Има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва „с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори…“. Отправянето на покана от българска страна означава само едно - че България е готова готови на компромиси“.

В проекта, който руската страна е връчила на българската се казва, че България прекратява военното си производство по документацията, предоставена от Русия.

„Ето това иска руската страна от България. По този въпрос Министерство на икономиката, под ръководството Караниколов, е направило пробив. От два месеца насам, по разпореждане на Караниколов, държавните предприятия – ВМЗ „Сопот“, НИТИ (Научно-изследователски технологичен институт б.р.), „Кинтекс“ и „Авионамс“, са напуснали СБОИ – Сдружението на българската оръжейна индустрия, на което акад. Воденичаров е съпредседател. Държавните предприятия, под ръководството на Караниколов, обвиняват ръководството на СБОИ, че използва организацията за лични цели. Затова не виждам за какво ще говорят академик Воденичаров и синдикатите с Караниколов. С Каракачанов – да, тъй като той е принципал на бъдещите модернизационни проекти, но Караниколов е сред хората, които заемат една позиция, която аз бих казал, е позиция за разрушаване на българската оръжейна индустрия“.

Ноев допълни, че е готов да отиде в ДАНС заедно с Караниколов или да влезе в дебат с него:

„Много неща, които господин Караниколов говори, не са верни и аз съм готов да седна заедно с него в едно студио“

Караниколов има „пряко отношение“ към офшорна фирма и нейна „атака“ срещу дружествата „Дунарит“ и ЕМКО, каза още бившият министър и нарече това "недопустимо".

Той поиска отговор от министъра на този въпрос, както и да коментира следното:

„В момента се говори, че се подготвя приватизацията или частичната приватизация на ВМЗ-Сопот, което е в забранителния списък. Подготвя се продажбата на 40% от ВМЗ-Сопот на бизнесмени от Залива (Персийския залив - б.р.). По тези въпроси имам много свидетелства от хора в държавната администрация“

В момента над „ВМЗ-Сопот“ е надвиснал международен арбитраж във Вашингтон за щети до 50 милиона евро за щети, които ВМЗ-Сопот е нанесъл на частна собственост по времето на министър Караниколов, а Министерството на икономиката се опитва да прикрие това, каза още Ноев.

Той коментира и информациите за своя и на Емилиян Гебрев близост до банкера Цветан Василев:

„Гебрев и Цветан Василев, аз съм свидетел, не могат да се гледат от началото на 90-те години. Те нямат никакви общи интереси. Моите отношения с Гебрев са приятелски“.

В предаването "Неделя 150" академик Стефан Воденичаров заяви, че е притеснен от ставащото в "Дунарит" и неизяснената собственост на завода.

Водещият на предаването изтъкна, че към министъра на икономиката са отправяни покани за участие в "Неделя 150" и изрази надежда, че той ще приеме следващата, за да изложи и своята гледна точка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07