Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата обеща да се бори с всеки случай на сексуалната злоупотреба на свещеници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск обеща да се бори с всеки един случай на сексуалната злоупотреба на свещеници от Римокатолическата църква с непълнолетни лица, като сравни педофилията с "човешка жертва":

"Църквата няма да спести усилия да направи всичко необходимо, за да изправи пред правосъдието всеки, извършил подобно престъпление. Църквата никога няма да потулва или да не взема сериозно който и да е случай", обеща в речта си пред най-висшите католически духовници на безпрецедентната среща на високо равнище във Ватикана, посветена на борбата срещу сексуалните посегателства от страна на духовници. Подобни скандали разтърсиха немалко страни по целия свят - от Австралия до Чили, и от Германия до САЩ, отбелязва Франс прес.

"Отправям искрен апел за цялостна борба срещу малтретирането на деца, било то сексуално или друго, от името на всички власти и конкретни личности. Изправени сме пред отвратителни престъпления, които трябва да бъдат изтрити от лицето на земята. За това настояват многото жертви и семейства по всички етажи на обществата ни" - допълни папа Франциск, като призова за предприемане на конкретни мерки по въпроса и създаването на пътна карта за борбата със свещениците-педофили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър, британски премиер

Киър Стармър: Участващите в размирици ще почувстват пълната сила на закона

Крайнодесните демонстрации във Великобритания ще бъдат спрени чрез мобилизация на специални полицейски сили. Това обяви премиерът Киър Стармър след уикенд на насилие на Острова, предизвикан от невярна информация за тройно убийство на деца преди седмица. Над 150 души бяха арестувани в Англия и Северна Ирландия, след като през събота..

публикувано на 05.08.24 в 18:04

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник

Основните индекси на Уолстрийт се сринаха при отварянето в понеделник заради страховете, че Съединените щати могат да изпаднат в рецесия, след слабите икономически данни, изнесени миналата седмица. При предпазарната търговия с фючърси индустриалният индекс Dow Jones спадна с 3% или 1000 пункта, S&P 500 се понижи с 3,4%, а технологичният..

публикувано на 05.08.24 в 17:45
Фронтменът на

Рок легендите "Аеросмит" се оттеглят от концертна дейност

Рок легендите "Аеросмит" обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Какви са причините, довели до това решение: "Аеросмит" информира феновете и последователите си, че взима "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да се оттегли от сценичните..

публикувано на 05.08.24 в 17:14

Законът за защита на археологическите паметници се прилага безкомпромисно в Гърция

В Гърция безкомпромисно се прилага законът за защита на археологическите паметници от разрушения. На остров Скиатос глобяват туристи, ако си вземат камък от плажа.  Скиатос се оценява от туристите като едно от най-красивите места в Гърция, според анкета на европейски туроператори. За най-посещавания плаж с име "Лалария" има строга забрана -..

публикувано на 05.08.24 в 17:13

Гвоздейков: Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите

Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите. В момента работи системата за качество и е игнориран човешкия фактор, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата. От 22-ри юли..

публикувано на 05.08.24 в 16:55

Инж. Андрей Иванов: Трябва да бъде осигурена бърза логистика за различните видове бедствия

"Необходимо е изграждането на авиационно звено, което да има летателни средства за борба с пожарите, а също за търсене и спасяване. Трябва да бъде осигурена бърза логистика за различните видове бедствия ". За това призова в ефира на БНР и нж. Андрей Иванов, последният директор на "Гражданска защита" у нас. Държавната служба се грижеше за..

публикувано на 05.08.24 в 16:46

ПП-ДБ внесе промени в Закона за Сметната палата

От ПП-ДБ внесоха промени в Закона за Сметната палата, с които да се регламентира, че заместник-председателите в институцията се назначават от Народното събрание, без да е необходимо да са посочени от председателя ѝ.  Вносителите се аргументират с това, че при дълъг мандат на служебен премиер, който е и председател на Сметната палата, както в..

публикувано на 05.08.24 в 16:42