Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фенове на настолните игри се събраха във Велико Търново за фестивала „Настолен град“

Ивайло Драганов: Около настолните игри се гради общност от почитатели

Този тип игри вдигат младите от компютрите и събират на една маса хора от различни поколения

Снимка: Здравка Маслянкова

По време на фестивала „Настолен град“ през уикенда почитателите на настолните игри се включиха в пет турнира и една викторина на фентъзи тематика. Около настолните игри се изгражда общност от хора, твърди организаторът на фестивала и създател на фондацията „Да играем“ Ивайло Драганов пред "Хоризонт":

"Става дума за всякакви настолни игри, включително класиките - шах, табла, всякакви игри с карти. Основно става дума за съвременни настолни игри последните 20 до 30 години, които в момента имат доста голям бум в световен мащаб. Вече правим фестивал на настолните игри „Настолен град“ за трета поредна година във Велико Търново. Той се очертава като един от най-големите фестивали, най-големите събития за настолни игри в България. Фестивалът - идеята му е да събере на едно място хора, които се интересуват от хобито. Разбира се, имаме и зона за по-закоравели геймъри, където се играят дългите и сложни игри. Имаме и много турнири тази година - пет турнира и една викторина."

Настолните игри са забаления, които карат младите да станат от компютрите и събират на една маса хора от различни поколения. Оказва се, че настолните игри са скъпо хоби. Цените са от 20 до над 100 лева.

Има два типа настолни игри - евроигри, ползващи така наречения немски модел, и американски игри. В евроигрите механиката или начинът на провеждане на играта е водещото, темата е на по-заден план и те са по- малко конфликтни. Американските игри произлизат от ролевите и военните игри от 80-те години. При тях темата, историята и външният вид на играта са по-важни. При американския модел на настолните игри има по-голям конфликт между играчите, обясняват организаторите на фестивала „Настолен град“.

„Атаката на катерицата“ - една много забавно изглеждаща игра с интересни рисунки, „Археолози срещу иманяри“, където обикаляте България и търсите съкровища. Една игра, която е „Кой застреля шерифа?“ , където група от хора всеки има тайна роля и знае част от информацията", дава примери Ивайло Драганов. 

"Все повече и повече млади родители търсят игрите, за да могат заедно да седнат да се забавляват с детето си далеч от екрани, далеч от таблети и те ни търсят", допълни Цветомира Цанова от организаторите на фестивала.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Подкрепата на..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на портала Dir.bg, организатор на конкурса за свободна и чиста и журналистика Web report. Конкурсът се..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от обстановката в Израел. 

публикувано на 26.04.24 в 11:35