Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите електронни системи в аптеките – задължение на държавата или неизбежна отговорност

| обновено на 26.02.19 в 10:19
Снимка: БНР

Държавата трябва да заплати за новите електронни системи в аптеките. Това каза за „Хоризонт“ председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев по повод изискването на Брюксел за въвеждане на няколко електронни системи в работата на фармацевтите:

„За нас е важно да започне един разговор с правителството, в който да се поставят на масата всички проблеми, които съществуват. Ние ще настояваме не за отсрочка по принцип, а ще настояваме за споразумение с министерството, в което да разпишем какви точно ще бъдат държавническите мерки, така че снабдителната система да бъде поставен на правилното място като елемент на държавната грижа за пациента“.

Представители на националната аптечна камара ще обсъдят следобед с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проблема с въвеждането на електронни системи, който стана повод за национален протест на аптеките през миналата седмица. Четирите нови електронни системи са: верификация или следене за фалшиви лекарства, да няма износ на липсващи на местния пазар медикаменти, нов софтуер по системата към НАП и въвеждане на електронна рецепта.

Според Вълев системата за проверка дали лекарството е фалшиво не работи в цялата страна, тъй като „формално текстът на регламента е влязъл, но де факто системата не работи“:

„В малките населените места обикновено има население, което е или ниско платежоспособно, или трудно подвижно, или инфраструктурата, или комуникациите не са достатъчно добре изградени. Ние всъщност това казваме – първо държавата да си свърши домашното и да изгради инфраструктурата, тогава да включи системите”.

От Националната аптечна камара искат държавата да заплати въвеждането на системите, като се разгледат нуждите на всяко едно населено място, уточни Антон Вълев. Според него трябва още:

„Да се направи аптечната карта и да се видят какви трябва да бъдат нивата на услугите, да се направи регулаторна реадминистрация на всички тези населени места и да се обучат кадри, които да работят в тази система“.

Според Деян Денев, председател на Българската система за верификация, проблемите на малка част от аптеките не може да спрат електронизацията, тъй като тя е неизбежна:

„В малките населени места със сигурност има аптеки, които и в момента, тяхното оцеляване, е на ръба, а нови изисквания биха могли да ги затруднят. Дали аптеките в малките населени места трябва да бъдат подпомогнати е въпрос на държавна политика, но що се отнася до системата за верификация – тя е така направена, че да могат всички да се свържат максимално евтино с нея“.

„Изисквания, които да се обуславят само от системата за верификация – това може би е само т.нар. "електронен четец", уточни Денев:

„Системата за верификация изисква само складовия софтуер, с който аптеката така и иначе вече работи, да бъде адаптиран, което става изключително лесно и изключително евтино“.

Подробности по темата, мнения дали системата за верификация на лекарствата може да спре фалшивите медикаменти и дали фармацевтите ще продължат да получават таксата от 2 лева от Здравната каса за обработване на протоколи за лекарства, покривани от касата 100%, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз" за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на..

публикувано на 07.05.24 в 19:00

Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София. На пресконференция днес той покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е начело в този район, на предизборен дебат. Гешев каза още, че една от идеите на неговата формация е да бъде създадено Министерство на демографията.

публикувано на 07.05.24 в 18:52

Служители в администрацията на област София протестираха за по-високи заплати пред МС

Служители в администрацията на област София протестираха пред Министерския съвет за по-високи заплати. Пред „Хоризонт“ една от служителките и председател на стачния комитет Латинка Симова обяви, че от днес са в ефективна стачка с искания за увеличение на възнагражденията: "Ние сме в ефективна стачка от днес до постигане на нашите искания. Ще..

публикувано на 07.05.24 в 18:38
Държавен фонд

ДФЗ с нов шеф

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Назначението е по предложение на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Иванова работи във фонда през последните 14 години. Тя е магистър по "Право на Европейския съюз" от Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Управителният съвет на Държавен фонд..

публикувано на 07.05.24 в 18:32
Ракетна установка

В Беларус започна проверка на силите и средствата, способни да използват тактически ядрени оръжия

В най-близкия съюзник на Русия - Беларус, започна внезапна проверка на силите и средствата, способни да носят тактически ядрени оръжия. Това обяви в ефира на държавната телевизия държавният секретар на Съвета за сигурност на страната Александър Волфович: "В проверката ще участват сили и средства, които могат да използват тактически ядрени боеприпаси...

публикувано на 07.05.24 в 18:26

270 са регистрираните кандидати за депутати в 4 МИР - Велико Търново

21 кандидати ще се съревновават за едно депутатско място в 4 МИР - Велико Търново, който ще изпрати в 50-ия парламент 8 народни представители. На сегашните избори 2 в 1 кандидатите за народни представители са с 25 по-малко от последния парламентарен вот от април 2023 година.  По предварителните списъци борят на избирателите във Великотърновско..

публикувано на 07.05.24 в 18:25
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс. Двамата мъже са били..

публикувано на 07.05.24 в 18:13