Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханес Алиняк – Буци: Бъди достатъчно смел и луд да преследваш мечтите си

За „лудата креативност”, едно магично пътуване в Латинска Америка и какво е да работиш като „нестандартен магьосник”

Йоханес Алиняк - Буци
Снимка: https://www.speakersbase.com

„Есенцията на „лудата креативност” (crazytivity) е да виждаш, че нещо е невъзможно, но да не се криеш зад своите извинения, че то е непостижимо. Просто опитай да го направиш - бъди достатъчно смел, достатъчно луд, за да опиташ.“ Това е веруюто на илюзиониста Йоханес Алиняк – Буци, който изнася своите лекции по цял свят, посветени на креативността.

Буци изминава пътя от стандартните класически фокуси през иновативната магия като илюзия, до развиването на бизнес модели за успешна реализация на идеи. Насърчава служителите на големи световни компании да бъдат по-смели и вярващи в себе си.

Завършил е икономика в Сорбоната, но по призвание е илюзионист. Вярва, че граница между възможно и невъзможно няма. В София той бе лектор на най-големия форум за иновации у нас – Innovation Explorer.

„Основната идея е, че трябва да бъдеш смел. Особено когато си илюзионист. Не просто да създадеш някаква идея, а тя да е такава, че хората да си кажат - „Не, това е невъзможно, няма начин той да направи това”. Повечето от фокусите са такива. Мисля, че в реалния живот е същото“, казва Буци в специално интервю за БНР.

Да си по детски луд и смел и да вярваш в невъзможното - рецептата на Буци за успех

Той смята, че „лудата креативност” се гради върху три компонента.

„Първият от тях е да възстановиш връзката с детето вътре в теб. Това е да си щур като дете, да мислиш извън границите, да се пуснеш по вълната на своето въображение. Вторият компонент е да не приемаш, че нещо е невъзможно. Като илюзионисти, ако си кажем - "не, това е невъзможно, няма как да го направя", просто няма как да създадем нещо. Същото е и в реалния живот. Когато трябва да бъде създаден някакъв проект и попиташ - „може ли да направим това и това”, хората често ти отговарят - „Не, не в никакъв случай, няма как, това е твърде сложно, нямаме този бюджет, липсва ни това и това”. Това е второто нещо - никога да не приемаш, че нещо е невъзможно. При последния трети компонент на „лудата креативност” ще се върнем на идеята да бъдеш смел. Както в реалния живот, така и при магията, ти трябва кураж, за да можеш да изпробваш идеите си в реалния свят.“

Да бъдеш достатъчно луд, за да преследваш и да се бориш за всяка идея, и всъщност наистина да го направиш – това „проповядва“ Йоханес Алиняк – Буци като съвременен бизнес-гуру.

„Ако се вгледаш в хората, които са постигнали невероятни неща, те са направили точно това. Имали са смелостта да се изправят и да кажат - „Трябва да направим това”, въпреки, че са им казвали, че е невъзможно. Просто са били достатъчно луди да не се отказват и да си кажат - „Знаете ли, всъщност ще го направя”.

Латинска Америка отключва магията

За Буци всичко с магията започнало в един бар в Париж, където сервитьорите били илюзионисти. По-късно отново магията го отвела в Латинска Америка.

„Исках да пътувам и да открия света по свой начин. Да имам време да помисля и да реша с какво да се занимавам. Приготвих си раницата и заминах за Латинска Америка. По пътя правих фокуси пред хората, с които пътувах. Те много ги харесваха и ми казаха, че трябва да ги покажа на останалите в хостелите и в хотелите. Така и правех. Изнасях представления по местата, където отсядах. На някои места се договарях - аз правя безплатно шоу, те ми дават съответно безплатна храна и нощувка. Когато се прибрах в Париж, реших със сигурност, че това е нещото, с което искам да се занимавам.“

Започнал с Мексико, а после на юг с автобус. Обиколил Белиз, Гватемала, Никарагуа, Хондурас, Коста Рика. „След това с кораб заминах за Колумбия и от там към Перу, Боливия и Аржентина. В Аржентина работих в продължение на един месец като илюзионист и сервитьор. След това заминах за Рио, където също бях около месец.“

Великото при магията е в това, че няма бариера, няма граница, допълва Буци. „Можеш да вземеш тесте карти в джоба си, да обикаляш света и да правиш фокуси, без да се налага да говориш. Хората ще те разбират само чрез магията. Латинска Америка беше наистина началото на магията за мен. Това беше пътешествието, което ми отвори очите. Сериозните неща с компаниите и създаването на бизнеса ми като илюзионист бяха след това.“

От малкия бизнес до света на големите идеи

Във Франция започнал като микропредприемач. „В началото правих всичко - рождени дни, фирмени партита. След пет години в този бизнес, натрупвайки опит и с достатъчно много ангажименти, можеш да решиш какво не искаш да правиш повече.“ Например фокусите на рождени дни, които били доста изтощителни, защото не ти плащат много, а коства огромна енергия, за да задържиш вниманието на всички деца и гости на партито.

Създаването на собствени фокуси нарича начало на креативната част в биографията си. Написал е книга за професионални илюзионисти, която „не би била интересна за широката публика“.

„С тази книга навлязох в детайли в прецизността на артистичната креативност. Ако искаш да създадеш илюзия, трябва да овладееш до съвършенство инструментите на тази креативност и да боравиш перфектно с тях. След като публикувах тази книга реших, че не искам да пиша за илюзионисти, а да говоря за работата си, за магия, пред хора, които не се занимават с магия и така да ги вдъхновявам.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20