Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият адвокатски съвет призова за прецизиране на Закона срещу прането на пари

Ралица Негенцова
Снимка: БГНЕС

Работната група, която трябва да прецизира текстовете в Закона срещу прането на пари, се събира на първо заседание този следобед. Групата ще търси компромис заради недоволството на адвокати, според които новото изискване да информират ДАНС за свои клиенти, би нарушило адвокатската тайна. 
Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и адвокат Илия Колчев посочиха, че съответните европейски изисквания са получили неправилно тълкуване в българското законодателство: 

"Тези норми те не са трансформирани анблок, както се казва, доста по-разширено са действали нормотворците тогава, когато те са изготвяли съответния закон със съответните промени в закона", каза Колчев.

"Считаме, че сме в изключение, тъй че не би следвало, когато се прави една колизия между тези норми и другите, които са свързани с адвокатската тайна -това искаме да бъде прецизирано в законодателството с едни изменения в закона", допълни Негенцова .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и водещата Силвия Великова

Ралица Негенцова: Има опити за политизиране в адвокатурата

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова коментира пред БНР напрежението и острите критики от страна на адвокати към начина, по който се ръководи адвокатурата. "Дали сме становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари - за..

публикувано на 25.02.19 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос". Това коментира проф. Огнян Минчев. Да плащат ли..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12

Санкции за свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна..

публикувано на 24.04.24 в 11:09
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49