Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ иска среща с Фандъкова заради недоволството сред работещите в градския транспорт

Не можем да поемем ангажименти, които градът и бюджетът не могат да си позволят, каза Йорданка Фандъкова
Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

КНСБ настоява за спешна среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова заради недоволството на шофьорите и ватманите от градския транспорт. От синдиката внесоха исканията си до Фандъкова и до ръководствата на столичния авто- и електротранспорт за подобряване на работното време и заплащането на работещите в транспортните дружества на София. Сред тях са ограничаване на нощния труд до позволените от закона 150 часа годишно на един работещ, спиране на нощния транспорт, освобождаване на бус лентите от нарушители и конкретни стъпки за повишаване на възнагражденията.
Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до кмета с настояване да бъде разглеждана внесена от над 1200 служители служители на столичния градски транспорт подписка срещу лошите условия на труд и ниското заплащане.
По този повод кметът Йорданка Фандъкова обяви, че е готова да разговаря с всеки един от шофьорите в градския транспорт и да преговаря за по-добри условия на труд. Фандъкова коментира:
"Разбира се, ще разгледаме внимателно исканията и ще продължим работата с нормален диалог и реалистични обещания. Не можем да поемем ангажименти, които градът и бюджетът не могат да си позволят, защото всички тези средства всъщност се плащат от всички граждани на София, а това как се разпределят зависи също така от дискусия и диалог. Затова този диалог трябва да продължава непрекъснато".
Само преди месец, след преговори със синдикатите, заплатите в транспорта са били увеличени с 10%, каза още кметът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, "ако е необходимо"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е готова да създаде военноморска база в северен Кипър, ако това е необходимо, предаде Ройтерс, позовавайки се на Анадолската агенция. Вчера Ердоган присъства на военния парад в северната част на Никозия по повод 50-годишнината от турската намеса с въоръжени сили на острова. Той изтъкна, че..

публикувано на 21.07.24 в 14:04
Кадър от видео, публикувано от медийния център на хутите, показва огън и дим, издигащи се след израелските въздушни удари в пристанищния град Ходейда, Йемен, 20 юли 2024 г.

Йеменското пристанище Ходейда гори след израелски удар, хутите заявиха, че ще отговорят

Противопожарните екипи продължават да се борят с огъня в управляваното от хутите йеменско пристанище Ходейда, часове след като израелски удар по пристанището предизвика огромен пожар и уби трима души, според данни на бунтовниците. Израелски въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен Ударът срещу жизненоважното пристанище, ключова входна..

публикувано на 21.07.24 в 13:56

Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на Странджанското село Воден. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на полет. Те пълнят резервоарите си язовир Малко Шарково. Шесто денонощие продължава борбата с пожара в..

публикувано на 21.07.24 в 13:49

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23