Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легенда в скуоша сложи край на кариерата си

Никол Дейвид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-успешната състезателка в историята на скуоша Никол Дейвид изигра днес последния си мач.

На осминафиналите на световното първенство в Чикаго с награден фонд 1 милион долара малайзийката отстъпи след 11:9, 4:11, 4:11, 5:11 срещу Камий Серм от Франция.

Дейвид, която е на 35 години, обяви миналата седмица, че шампионатът в Съединените щати ще бъде последен в дългата ѝ кариера. Родената в Пенанг звезда е спечелила рекордните осем световни титли в периода от 2005-а до 2014 година, от които пет поредни (2008-2012 г.). Тя е завоювала общо 81 трофея в 101 изиграни финала.

Никол оглави световната ранглиста на 1 януари 2006 година и беше непоклатима на върха години наред. Тя спечели и два златни медала в Игрите на общността. Малайзийката беше сред посланиците на скуоша в опитите да получи олимпийско признание и дори успя да приобщи към каузата самия Роджър Федерер.

„Страхотно беше да съм част от този голям турнир. Това е първото състезание за 1 милион в скуоша и се радвам, че участвах в него. Нашият спорт измина дълъг път. Днес дадох всичко от себе си и се наслаждавах на мача с Камий“, каза Дейвид след срещата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37
Валентина Георгиева

Нови трика и детелина за късмет за Валентина Георгиева от италиански бранд

Детелина за късмет и нови трика изпрати италианската фирма за спортни облекла SIGOA на най-добрата ни състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева за олимпийските игри в Париж. „Скъпа Валентина, Желаем ти всичко най-добро в това ново приключение. Сигурни сме, че това ще бъде едно красиво и вълнуващо преживяване, пълно с..

публикувано на 16.07.24 в 15:32
 Марица (Пловдив)

Волейболистките на Марица с Конелияно, Жешув и квалификант в Шампионската лига

Волейболният шампион при жените Марица (Пловдив) ще играе в Група "А" на Шампионската лига, отреди жребият.  Тимът бе поставен в трета урна и негови съперници са италианският Караро Имоко Конеляно, полският Девелопрес Жешув, както и победителят от двубой между поставения Волунтари от Румъния и Работнички Скопие от Република Северна Македония...

публикувано на 16.07.24 в 14:38
ВК Левски София

Волейболният Левски попадна в група с полския Ястжембски в Шампионската лига

Волейболният шампион на България при мъжете Левски София попадна в Група "Е" на Шампионската лига, отреди жребият днес, който бе теглен в Люксембург. "Сините", които бяха поставени в четвърта урна, са в група с полския гранд Ястжембски Венгел, германския Люнебург и френския Шомон. Левски ще започне мачовете си в най-престижния турнир в началото на..

публикувано на 16.07.24 в 13:59
БФС пуска специална фланелка по подо 30 години от СП в САЩ приз 1994 година

БФС пуска специална фланелка по повод 30 години от СП в САЩ 94

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов отправи специално послание към героите от САЩ 94, които записаха една от най – славните страници в историята на спорта у нас, класирайки се на четвърто място на световното първенство преди 30 години. Поводът е 30-годишнината от най-големия успех в историята на българския футбол – 4-ото място в САЩ..

публикувано на 16.07.24 в 13:36
Гарет Саутгейт

Гарет Саутгейт реши - напусна поста на селекционер на Англия

Гарет Саутгейт напусна поста си на селекционер на Англия след почти осем години начело. 53-годишният бивш защитник взе решението след поражението на неговия отбор на финала на Евро 2024 от Испания с 1:2. Договорът на Саутгейт трябваше да изтече през декември тази година, но той сам взе решение да си тръгне по-рано след втория загубен финал на тима на..

публикувано на 16.07.24 в 13:25
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Динамо ще направи всичко, за да ни пречупи

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев говори кратко пред медиите преди заминаването на отбора за Грузия, където утре ще бъде реваншът с Динамо (Батуми) от първия кръг на Шампионската лига по футбол. Специалистът предупреди, че тимът му не бива да се успокоява от преднината в първия двубой и да бъде напълно концентриран в мача. "Разбира..

публикувано на 16.07.24 в 10:35