Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания в помощ на пилота от Брестник, чийто дом изгоря

На семейството е предоставено временно жилище, не се отказват да вдигнат своя къща отново

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Кутии за дарения са поставени на няколко места в пловдивското село Брестник, където в неделя пожар изпепели къщата на младо семейство с две малки деца, стартира дарителска кампания.  Близки на Петър и Константина Димитрови отправиха призив и в социалните мрежи към всички, които имат желание и възможност да помогнат, защото само след няколко дни се очаква раждането на трето дете в семейството. 

„Без дом сме, но не губим  надежда и вярваме, че ще се справим, защото вече срещаме много добрина и загриженост“, споделя Петър, който е пилот в авиобаза „Граф Игнатиево“. „Стараем се да запазим високо ниво на духа“, казва още той пред "Хоризонт". Семейството се надява скоро да има покрив и нов дом.

Министерството на отбраната и авиобазата също организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобазата, съобщиха от военното ведомство. Към нея са се присъединили военнослужещи от ВВС. От МО се обръщат с призив към военнослужещи и граждани за участие в кампанията в помощ на пострадалото семейство. Финансовите средства могат да бъдат изпращани по банкова сметка, публикувана на сайта на  министерството.

Военните предоставят на семейството служебно жилище, което набързо трябва да се подготви, за да посрещне бъдещото петчленно семейство. В момента там тече ремонт.

Къщата на Петър Димитров пламнала в неделната утрин малко след закуска. Успели да излязат само с дрехите върху гърба си. Пожарът бързо се разраснал и затруднил пожарникарите. 

Голямото дете помогнало да изведат малкото. Сега тъгува за изгорелите си книги и учебници.

„Страшно много добри хора има в България и извън България. Това е едно малко чудо. Всеки един човек, който по един или друг начин се отзова, който ни подкрепи, който ни помага, който ни вдъхва кураж. Светкавично се организираха нещата“, допълва Петър Димитров.

Много от желаещите да помогнат са в очакване да им съобщят от какви битови уреди ще има нужда пострадалото семейство в новото жилище, уточнява пилотът.  

Поразената от пожара къща, градена с помощта на кредит, е била застрахована. „Нашата амбиция е да си изправим отново след този удар и да построим отново нашия дом – мечта и да осигурим бъдеще за децата си.“

Цялото интервю на Кремена Данева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дарителска кампания за офицер от ВВС с изгорял дом

Министерството на отбраната и авиобаза Граф Игнатиево организират дарителска кампания в подкрепа на семейството на капитан Петър Димитров от изтребителната авиационна ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево. Към нея се присъединиха военнослужещи от ВВС,..

публикувано на 26.02.19 в 17:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за..

публикувано на 18.06.24 в 06:52