Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от правната комисия се подписаха под промените за банките в ГПК на омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в ГПК, предложени от омбудсмана Мая Манолова.

По този начин започна процедурата по обсъждане на законопроекта в НС.

Предложенията на Манолова са насочени към преодоляване на неравнопоставеността между гражданите и банковите и кредитните институции.

При представянето на проекта в Правната комисия той бе подкрепен от Министерство на правосъдието.

Манолова заяви, че предложенията целят да върнат нарушения баланс между потребители и монополисти и банки.

„Ясно е, че законодателството ни е в полза на силните на деня – монополни дружества, за бързи кредити, събирачи на дългове и банки, от една страна, и българските граждани в качеството им на потребители, от друга“, каза тя.

„Привилегиите на тези субекти се изразяват в облекчената процедура, чрез която те събират своите задължения, която не дава възможност на съда служебно да следи за наличието на неравноправни клаузи. В особено привилегировано положение са банките, които в основа на едностранно изявление и представяне на извлечение от сметки могат автоматично да осъдят длъжника, както и да запорират и започнат разпродажба на цялото му имущество“, обясни омбудсманът.

Подкрепа за нашите усиля е и становището на Европейската комисия, която в края на януари даде двумесечен срок на България да се приведе в съответствие с европейските изисквания, добави Мая Манолова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мая Манолова представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс

Омбудсманът Мая Манолова представи проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, с които защитава длъжниците на банките от твърде големите правомощия на кредитните институции. Тя посочи, че в момента банката може въз основа на..

обновено на 25.02.19 в 14:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите

Служебният министър на финансите Людмила Петкова увери, че с преструктуриране на разходите ще бъдат осигурени пари от бюджета за всички пострадали от пожарите.  Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите Процедурата за..

публикувано на 18.07.24 в 13:58
Манфред Вебер (Л) минава покрай Урсула фон дер Лайен преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 18 юли 2024 г.

Евродепутатите - разделени относно втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Евродепутатите се разделиха по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен да остане начело на Еврокомисията за втори мандат.  Програмата на Фон дер Лайен е точната за следващите 5 години, заяви председателят на политическата група на ЕНП..

публикувано на 18.07.24 в 13:51
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Концентрирано присъствие на кораби на НАТО в Черно море е заплаха за Русия

Кремъл обяви днес, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха, предвид участието на Алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС. Говорителят..

публикувано на 18.07.24 в 13:49

Военен ритуал и общоградско поклонение във В. Търново за годишнината от рождението на Апостола

С военен ритуал, изпълнен от Националния военен университет "Васил Левски", и общоградско поклонение във Велико Търново беше чествана годишнината от рождението на Апостола на свободата. В центъра на Велико Търново е единственият у нас паметник..

публикувано на 18.07.24 в 13:43
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на..

публикувано на 18.07.24 в 13:27
генерал–майор Деян Дешков

Сухопътните войски разполагат с над 80 групи за гасене на пожари в цялата страна

" Разполагаме с над 80 групи от по 20 човека с техника. Пръснати сме в цялата страна. Имаме готовност за реакция в рамките на до час". Това съобщи пред БНР ген.-майор Деян Дешков, командир на Сухопътни войски. Армията се включва активно в гасенето..

публикувано на 18.07.24 в 13:23
Красимир Димитров

Красимир Димитров: Превенцията и обучението са най-важни при бедствия за адекватни действия

Превенцията и обучението са най-важни за бедствени ситуации, за да могат хората да реагират адекватно. Затова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община имаме полигон за обучение. Това заяви директорът на АПП Красимир..

публикувано на 18.07.24 в 13:20