Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Корбин обяви, че партията му ще подкрепи нов референдум за Брекзит

| обновено на 28.02.19 в 16:00
Джереми Корбин
Снимка: БТА

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин официално подкрепи провеждане на нов референдум за Брекзит. Това стана, след като депутатите отхвърлиха снощи неговия алтернативен план и подкрепиха стратегията на Тереза Мей за Брекзит, но само след като тя обеща, че ако нейната сделка бъде отхвърлена на 12 март, депутатите ще гласуват дали страната да излезе от ЕС без сделка и евентуално за отлагане на Брекзит. Днес обаче медиите обръщат повече внимание на нови публикувани данни на националната статистика, че нетната миграция от страните извън ЕС е достигнала рекордно високи нива за последните 15 години, като в същото време продължава рязко да спада броят на имигрантите от ЕС след референдума за Брекзит, особено от страни като Полша, Чехия и Унгария, от първата голяма вълна на разширяване на блока през 2007 г.

Съвсем доскоро Джеръми Корбин не желаеше да подкрепи преобладаващото мнозинство в неговата партия в искането на нов референдум. По тази причина дори някои депутати напуснаха Лейбъристката партия. Така че изявлението на лидера несъмнено е повратен момент в политиката на партията като цяло. Корбин обаче заяви, че продължава да държи на всички останали опции за решаване на кризата, сред които са и предсрочни избори.

„Ако торите не чуват какво им казваме, тогава нямаме друга опция, защото парламентът ще бъде блокиран. Така че няма да имаме друг вариант освен да оказваме натиск вземането на решение да върнато обратно на народа. Нещата в крайна сметка са много прости: или има сделка, която лейбъристите депутати могат да подкрепят или настояваме за обществен вот“, коментира Алисън Макгавърн, депутат от Лейбъристката партия и привърженик на кампанията „Гласът на народа“.

Очаква се лейбъристите да внесат в парламента процедура за гласуване за провеждането на втори референдум след като депутатите се произнесат по сделката на Тереза Мей на 12 март. Несъмнено британските депутати са изправени пред три исторически гласувания през март - първо, сделката на Мей, след това, ако тя бъде отхвърлена - дали да се излезе от ЕС без сделка, и ако и това бъде отхвърлено - тогава за отлагане на Брекзит. Между другото се появиха спекулации, че ако Тереза Мей постигне напредък в преговорите вотът по нейната сделка може да бъде проведен и по-рано от 12 март.

На целия този фон информацията на националната статистика, че след референдума за Брекзит през 2016 година продължава да спада броят на имигрантите от Централна и Източна Европа, като в това число не са България и Румъния, породи загриженост в бизнес средите. Мадлин Съмпшън от университета в Оксфорд коментира, че Великобритания вече не е привлекателна за европейците, като основните фактори са политическата несигурност около Брекзит и слабият паунд, но и подобряването на икономиката в някои европейски страни.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Камарата на общините в британския парламент одобри новата стратегия на Мей за евентуално отлагане на Брекзит

Депутатите в британската Камара на общините подкрепиха стратегията на Тереза Мей за Брекзит и отхвърлиха алтернативния план на лейбъристите. Според някои наблюдатели това поражение ще мобилизира опозиционната Лейбъристка партия да иска втори..

публикувано на 28.02.19 в 00:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на избирателната активност беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски..

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се..

публикувано на 23.04.24 в 08:06
Даниел Вълчев

"Юридически барометър" - 22 брой представят днес

От Центъра за правни инициативи съобщиха, че днес ще бъде представен 22-и брой на „Юридически барометър" . Това е  е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от..

публикувано на 23.04.24 в 08:02

Имаме перфектната буря – растящо недоверие и в политиците, и в изборите

В най-добрия сценарий не би трябвало да се съмняваме в честността на изборите. От години обаче има нарастващо недоверие в политиците, както и нарастващо недоверие в технологията на провеждане на избори – тази година тези процеси ще имат своята..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Единственият в България паметник на Екзарх Йосиф I е в Ловеч. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо

Дни на четенето в Ловеч

По повод международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април Народното читалище „Изкуство 2022 г.“в Ловеч организира инициативата Дни на четенето. Инициативата на най-новото ловешко читалище е под наслова „Днешният..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Лидерът на

САЩ: "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаването на заложници

Палестинското ислямистко движение "Хамас" променя правилата на преговорите за освобождаване на израелските заложници, заявиха от Вашингтон. Според спътникови снимки радар на иранската ПВО е ударен в Исфахан при израелската атака миналата седмица...

публикувано на 23.04.24 в 07:53