Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бруно льо Мер: Протестите на "жълтите жилетки" костват 0,2% от растежа на френската икономика

Снимка: БТА

Антиправителствените протести на т.нар. "жълти жилетки" във Франция са отнели около 0,2 проценти пункта от растежа на френската икономика, откакто те са стартирали, заяви в четвъртък финансовият министър Бруно льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Първоначално протестите избухнаха в средата на миналия ноември заради повишаването на цените на горивата и високите разходи за живот, но в последствие се разраснаха в по-широко движение срещу президента Еманюел Макрон и стремежа му към икономически реформи.

"Това е много висока цена, като тя е от порядъка на 0,2 процентни пункта от тримесечния икономически растеж, така че е много", заяви Бруно льо Мер, визирайки негативния ефект от ежеседмичните протести на "жълтите жилетки".

Преди това френското правителството заяви, че протестите са стрували на икономиката повече от 0,1 процентни пункта от растежа на БВП през четвъртото тримесечие, което възлиза на около 2,5 млрд. евро.

По-рано в четвъртък френската официална статистика Insee потвърди, че брутният вътрешен продукт на Франция е нараснал през последното тримесечие на 2018-а година с 0,3% на тримесечна база, тъй като силният износ е успял да компенсира слабите вътрешни разходи.

INSEE също така потвърди, че през цялата изминала година икономиката на Франция е нараснала с 1,5%, което обаче представлява рязко забавяне спрямо растежа от 2,3%, отчете през 2017-а година (най-силна експанзия от десет години насам).

В друго свое проучване INSEE посочи, че потребителските разходи във Франция са се повишили през януари с 1,2% спрямо декември, когато те се свиха с 1,5 на сто. Този добър отскок се дължи на нарастване с цели 5,4% на енергийните разходи (след техен спад с 4,3% в края на 2018-а), докато разходите за произведени стоки нараснаха с 1,4% след спад с 1,9% през декември. Потреблението на хранителни стоки обаче се сви през януари с 0,9% след повишение  с 0,5% месец по-рано.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.