Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекторите от тол полиция вече могат сами да прилагат закона

| обновено на 01.03.19 в 08:31
Георги Терзийски
Снимка: Областна управа на Ловеч
От днес инспекторите от новосъздадената тол полиция вече могат сами да правоприлагат закона с всички свои средства и административни наказания. Това каза за БНР председателят на УС на АПИ Георги Терзийски по отношение на контрола на използването на винетки и заплащането на тол таксите.

“При въвеждането на всяка една такава система в началото може да има някакви проблеми, които своевременно бяха отстранени. По отношение на контрола в момента инспекторите са готови да правоприлагат и сами и от 1-ви март това ще бъде факт. С всички свои средства – и с налагането на административни наказания, и с изплащането на компенсаторни такси. Към момента са проверени 44 хил. автомобила, като са наложени 1300 компенсаторни такси и 80 акта за установяване на административни нарушения“, обясни в интервю за предаването “Преди всички“ Терзийски.

Той коментира и предсрочното завършване на 10 километра от АМ “Хемус“.

“Останалите 6 участъка, които ще бъдат изграждани от “Автомагистрали“ ЕАД, са на различен етап. Първите 3 участъка са с готови технически проекти, като в 2 от тях, нашите експерти работят за това в началото на месец май да имаме готовност да започнем строително-монтажните работи в участък 1 от Боаза до пътен възел "Дерманци" и участък 3 от пътен възел "Калиник" до път 2-35 Ловеч – Плевен“.

Участъци 4-5 и 6 от 2-35 до пътя за Летница, от Летница до Бутово и Бутово път 1-5 Русе – Велико Търново до края на 2019 година трябва да бъдат изготвени техническите проекти, допълни още той.

“Друг приоритет на правителството е автомагистрала “Струма“. В момента вървят строителни работи в участъка 3-1. Амбицията тук е да успеем през лятото да отпушим движението по АМ “Струма“, коментира още той.

И поясни, че в момента се уточняват пътищата от републиканската пътна мрежа за тол системата:

“Още повече, че имаме процедура, при която общините заявиха своите искания за това да бъдат променени част от участъци то републиканската пътна мрежа. Да бъде променена собствеността и те да имат възможността да осигуряват поддържането за сметка на това шофьорите да не заплащат винетни такси, така че в момента върви процесът на уточняване на това кои пътища от републиканската пътна мрежа ще бъдат обект на таксуване“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнеборци и горски правят голед в района на пожара под рилския Черни връх

Екипи на пожарната и Горско стопанство - Дупница ще направят днес оглед в района на пожара под Черни връх в Рила, за да се установи  дали все още има огнища и саморазгарял се огън по терена. Гасенето на пожара, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, продължи 8 дни. Обхвана над 60..

публикувано на 30.08.24 в 08:26
Огнян Златев

Огнян Златев: Разпределението на ресорите в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ

Разпределението на т.нар. ресори в ЕК е абсолютен прерогатив на председателя ѝ . Това каза пред БНР Огнян Златев, старши експерт по международни отношения в Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на Европейската комисия. Правителството избира номинациите на България за еврокомисар Президентът призова..

публикувано на 30.08.24 в 08:08
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

СЗО: Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа

Израел и "Хамас" ще спират периодично сраженията в Ивицата Газа, за да бъде проведена имунизация срещу полиомиелит на близо 640 хиляди деца в анклава, съобщи Световната здравна организация. В три последователни дни от неделя ще бъде спиран огънят в централната част на палестинската територия от 6,00 ч сутринта до 3 следобед. През следващите..

публикувано на 30.08.24 в 08:03
Виница, Украйна

Взривове в райони на Украйна след руски атаки с дронове

Взривове са чути в няколко района на Украйна тази нощ след руски атаки с дронове, съобщава местна телевизия. Според медията експлозии е имало градовете Суми, Кривой рог и във Виницка област.   От украинската армия съобщиха, че през последното денонощие руснаците са активизирали действията си в района на Купянск в Харковска област и Курахово в..

публикувано на 30.08.24 в 07:53
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов за напрежението в ДПС и имотите на Доган: Генезисът е в репликите за обръчите от фирми

Частни отношения, които някой се опитва да върне в публичното пространство и да ги представи като атака срещу политическа личност. Подобни опити има, когато възникне напрежение около скрити икономически връзки . Този коментар направи в интервю за БНР Руслан Стефанов, главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията, във връзка със..

публикувано на 30.08.24 в 07:49
Атанас Запрянов

Атанас Запрянов на неформална среща на министрите на отбраната на ЕС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на Европейския съюз. Една от темите е увеличаване помощта за Украйна. Срещата се провежда на фона на призива на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел съюзниците на Украйна да отменят ограниченията за поразяване на цели в Русия с..

публикувано на 30.08.24 в 07:44
Тимур Халилов

Тимур Халилов за напрежението около имотите на Доган: Ще стоим, докато въпросът не бъде разрешен

"Реално в момента нямаме достоверна информация от компетентен орган , който да ни обясни какво се случва вътре. Единствената информация имаме от служителите, които са били изведени от добре сложени момчета. В момента сме в пълно неведение – кой е влязъл, от кого е изпратен, какво е внесъл, с какви намерения ." Това каза пред БНР депутатът..

публикувано на 30.08.24 в 07:37