Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър подкрепи исканията на протестиращите медицински сестри

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви пред журналисти в парламента, че специалистите по здравни грижи имат своите основания да протестират и подкрепя техните искания. 

С допълнителните 30 милиона лева от правителството и с разпределение на бюджета на Здравната каса за болнична помощ лечебните заведения могат да увеличат заплатите на медицинските сестри, обясни министър Ананиев. Той уточни, че новите по-високи заплати ще се получат със задна дата  от първи януари.

Според здравния министър в голяма част от болниците с преразпределение на финансовия ресурс могат да се достигнат исканите от протестиращите медицински страни стартови заплати от 900 лева:

"В много от лечебните заведения тази заплата ще се постигне, в други ще бъдат близко до този размер. Аз неслучайно казах, че това го приемаме като политика в средносрочен план, не като еднократен акт, така че в рамките на една, две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни да мотивират медицинските сестри".

Решението с колко ще се увеличат заплатите на специалистите по здравни грижи ще го вземат ръководствата на лечебните заведения, уточни Ананиев и допълни, че от следващата седмица ще се срещне с директорите на болниците, на които е принципал, за да им помогне как да си разпределят разходите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.

Медицински сестри излязоха на национален протест

Десетки медицински сестри от 25 града на страната протестираха пред Министерство на здравеопазването с искания са за по-високи заплати и подобряване на условията на труд. В Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери , че..

обновено на 01.03.19 в 15:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германската полиция смята, че българка, която е в неизвестност от 1 август, е била убита

Германската полиция съобщи, че има доказателства за смъртта на 33-годишната българска гражданка Катина Кирилова, която е в неизвестност от 1 август- Според полицията в Бамберг тя е била убита. Въпреки че тялото на българката не е открито, властите..

публикувано на 10.08.24 в 16:22

Пленумът реши: БСП отива на предсрочните избори в коалиция с 15 други леви партии

БСП ще се яви на предсрочните парламентарни избори в коалиция с 15 други леви партии. Това реши пленумът на партията, който е дал мандат на изпълняващия длъжността председател на БСП Атанас Зафиров да подпише коалиционното споразумение.  БСП обсъжда на..

публикувано на 10.08.24 в 16:06

Пожар край Бобошево затвори пътя за Сопово

Пожар гори край Бобошево - между града и село Сопово, в местността Околище.  Към този момент пътят в тази посока е затворен. Гори суха растителност, засегната е и сграда. На място са изпратени 6 екипи на пожарната. От общината призовават всеки, който..

публикувано на 10.08.24 в 16:03
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за..

публикувано на 10.08.24 в 15:06
Джулюница

Паразит в питейната вода на село Джулюница

Откриха паразит в питейната вода на село Джулюница в община Лясковец. Хората са притеснени за здравето си. От Регионалната здравна инспекция са категорични, че паразитът "конски косъм" не е опасен за хората и животните. Още информация от кореспондента ни..

публикувано на 10.08.24 в 14:53

Компания за киберсигурност, част от хъб "Тракия", обобщи в доклад големите кибератаки по света

Проблеми на американски болници, заразени компютри във Франция, изтичане на информация за 40 милиона гласоподаватели в Обединеното кралство. Това са само част от последиците от различни кибератаки. Те са обобщени в доклада на компания за..

публикувано на 10.08.24 в 14:32

От "Възраждане" искат пожизнени премии и за треньорите, подготвили параолимпийски медалисти

"Възраждане" са внесли предложение за промени в закона, с които треньорите, които са подготвили параолимпийски медалисти, също ще имат право на пожизнена месена премия.  В Закона за физическото възпитание и спорта са предвидени премии за олимпийските..

публикувано на 10.08.24 в 14:02