Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Медицински сестри излязоха на национален протест

| обновено на 01.03.19 в 15:36
5
Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.
Снимка: БГНЕС

Десетки медицински сестри от 25 града на страната протестираха пред Министерство на здравеопазването с искания са за по-високи заплати и подобряване на условията на труд. В Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев увери, че исканията са справедливи и с допълнителните 30 милиона лева заплатите ще се увеличат.

Медицински сестри от цялата страна се събраха на национален протест пред Министерството на здравеопазването. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници. 

Медицинските сестри са изпратили основните си искания и са ги депозирали в Министерство на здравеопазването, МС и омбудсмана Мая Манолова, а те са – болниците да не бъдат търговски дружества; основна работна заплата за медицинските сестри – в размер на две минимални работни заплати, но за цялата страна; допълнителни възнаграждения и регламентирани правила; връщане на медицинските стандарти; почасово заплащане на нощния труд; допълнително заплащане за медицинските сестри, които работят в спешните отделения и в отделени