Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Светът не разполага с инструменти срещу нова финансова криза

Кристалина Георгиева, външната министърка Екатерина Захариева и омбудсмана Мая Манолова на представянето на индекса „Жени, бизнес и законодателство“ на Световната банка
Снимка: БТА

Светът не разполага с толкова финансови инструменти за отговор на предстояща криза, колкото през 2008 година, предупреди днес в София Кристалина Георгиева на представянето на новия индекс на Световната банка „Жени, бизнес и законодателство“. Георгиева, която временно изпълнява длъжността президент на Световната банка, допълни, че има ясни признаци за забавяне на глобалната икономика, но липсват възможностите за стимулиране на растежа чрез вече използваните мерки.

„Днес това не е толкова лесно, именно защото на врата на световната икономика има огромно количество задлъжнялост, която пречи от това да излезем от тази криза“, коментира бившата еврокомисарка за бюджета.

Задлъжнялостта на държавите трябва да се преодолее с иновации и производителност, допълни Кристалина Георгиева.

Тя участва в представянето на индекс за равенството на жените, изготвен от експертите във Вашингтон. Едно от заключенията в изследването е, че светът е със 160 трилиона долара по-беден заради неравнопоставеността на двата пола.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България е сред държавите с най-добри резултати в индекса “Жени, бизнес и законодателство”

България е сред държавите, които имат най-добри резултати в индекса “Жени, бизнес и законодателство” на Световната банка, обяви президентът на банката Кристалина Георгиева. Само шест държави имат всичко сто точки, докато България има 93,75...

публикувано на 01.03.19 в 12:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Така ще се изравнят възнагражденията на..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55