Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Гърция води пред управляващата СИРИЗА, сочи анкета

Кириакос Мицотакис, лидер на Нова демокрация
Снимка: БГНЕС

Преднина от 9,5 процентни пункта за опозиционната дясна партия Нова демокрация в предпочитанията на избирателите показва социологическо проучване на агенция „Пулс“, проведено между 24 и 26 февруари в цяла Гърция по поръчка на телевизия „Скай“.

Според анкетата за Нова демокрация ще гласуват 30 процента от избирателите, а за управляващата лява СИРИЗА - 20,5 процента. Следват крайнодясната „Златна зора“ със 7,5 процента, лявоцентристкото Движение за промяна с 6,5 процента и Комунистическата партия на Гърция с 5,5 процента.

Останалите политически сили събират подкрепа под 3 процента, колкото е прагът, необходим за влизане в гръцкия парламент.

Висок е делът на избирателите, които не са решили за кого ще гласуват - 11 процента.

Редовни парламентарни избори в Гърция предстоят на 20 октомври тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е струвала на Русия вчерашната въздушна атака над Украйна

Русия е изхарчила над един милиард долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна, изчисли украйнското издание на „Форбс“. Публикацията е от късно снощи, малко преди да започне втората поредна нощ на бомбардировки над страната.  Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна Между 1,2 милиарда..

публикувано на 27.08.24 в 13:34
Новият вътрешен министър Атанас Илков

Новият министър Атанас Илков: Няма да има сътресения в МВР

Няма да има сътресения в МВР. Това заяви новият вътрешен министър Атанас Илков при встъпването на поста. Той допълни, че хората в министерството трябва да работят спокойно. Новият вътрешен министър Атанас Илков уточни, че ако се наложат промени в МВР, те ще бъдат козметични, и то ще бъдат на места, където това се налага заради слабата..

публикувано на 27.08.24 в 13:28
Атанас Атанасов и Кирил Петков

ПП-ДБ предлага кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушвани в парламента

От ПП-ДБ предлагат номинираните за български еврокомисар от МС да бъдат одобрявани и гласувани от парламента. Това заяви съпредседателят Кирил Петков: "За това още днес ние ще напишем писмо и към министър-председателя, и към председателя на Народното събрание да придвижат максимално бързо нашата предложена процедура, така че всяка една номинация, която..

публикувано на 27.08.24 в 13:19
Красимира Катинчарова

Депутатите на "Величие", близки до Ивелин Михайлов, искат промени в Конституцията, за да отпадне "домовата книга"

Независимите депутати от "Величие", лоялни на основателя на партията Ивелин Михайлов, обявиха, че внасят в деловодството промени в Конституцията, така че тя да се върне към процедурата по избиране на служебни правителства отпреди промените през декември. Красимира Катинчарова обяви, че целта е да се преодолее политическата криза, а не..

публикувано на 27.08.24 в 13:14
Антон Златанов

Мигрантският натиск е намалял със 70%. Екипът на Фронтекс остава до края на годината

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 12:47
Димитър Главчев

Главчев иска до четвъртък номинациите за еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание за номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.  Новият служебен кабинет се закле В съобщение от пресслужбата на Министерския съвет се казва, че предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква..

публикувано на 27.08.24 в 12:41