Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 141 години от Освобождението

| обновено на 03.03.19 в 13:43
9
Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България.
Снимка: БГНЕС

Тържествена церемония за издигане на националното знаме се състоя пред Паметника на Незнайния воин в София по случай 141 години от Освобождението на България.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на националната гвардейска част. Под звуците на българския химн и 20 топовни салюта тържествено беше издигнат националният трибагреник. Президентът положи венец на признателност пред Паметника на незнайния войн в София. Сред присъствалите на тържествената церемония бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. По-рано днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена Архиерейска Света литургия за Националния празник на България и за църковния празник Неделя месопустна. След литургията патриарх Неофит отслужи и молебен за Националния празник.

"Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българската свобода! Нека всемилостивият Бог да благоволи и занапред към православния ни народ и към нашето земно отечество, за чието Освобождение бяха положени толкова много усилия и бе пролята българска и братска кръв".

В подножието на Шипка беше отслужена панихида в памет на загиналите от Великотърновския митрополит Григорий. В поклонението и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на свободата се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която призова да не забравяме жертвите, дадени за нашата свобода: 

"На това свещено място свободата ни е най-видима. Можем да я усетим с кожата си и да вярваме, че сме достойни за нея".

В Хасково националният се отбеляза с ритуал по издигане на националното знаме. Пред паметника на Незнайния воин бяха положени цветя и венци.

С молебен за благоденствие на българския народ  започнаха празничните прояви в Търговище. С тържествена церемония на централния площад „Свобода“ бе издигнато националното знаме и знамето на Европейския съюз, а след това празничното шествие до паметника на Българо-руската дружба бе поведено от ученици от II Средно училище „Професор Никола Маринов”, които носеха 15-метров български трибагреник. Пред паметника възпитаници на I Основно училище  „Христо Ботев“ изнесоха музикално-поетичната композиция „Пред олтара на свободата“.

С благодарствен молебен и поклонение пред паметниците на загиналите за Освобождението български и руски войни отбелязват беше честван националният празник в Ямбол.

Сливен отбелязва Освобождението със 140-метров национален флаг, опънат в близост до паметника на сливенските възрожденци и войводата Хаджи Димитър в центъра на града. В планината също бе сложен български трибагреник, който при ясно време се вижда от километри. По случай празника, паметникът на Хаджи Димитър от няколко дни е осветен в цветовете на националния флаг.   За първи път на националния празник във всички православни храмове в Сливен по обяд забиха празнични камбани. В 18.00 часа днес предстои кулминацията на тържествата - ритуалът по полагане на венци и цветя пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Стотици участваха в официалното честване на 3 - ти март във Враца с националния флаг в ръце. В официалната част участваха духовници, военни, представители на държавната и местната власт, общественици.

Празнично шествие, което ще бъде предвождано от военния духов оркестър и духовия оркестър на община Поморие, ще тръгне от 17.15 часа от Градската градина, ще премине по главната улица и ще завърши на площад „Хаджи Димитър“. В същия час от там ще тръгнат и 40 моториста от местния рокерски клуб „Хайдути“, които ще развеят 40 български знамена по централните булеварди на града и ще се присъединят към крайната точка на  пешеходното шествие – площад „Хаджи Димитър“. В 17.30 часа  духовата музика ще изнесе  празничен концерт на площада. В 18.00 часа там ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ  и  ще се проведе официалната церемония по поднасянето на венци и цветя. 

В Плевен в тържествения ритуал пред символа на града Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" се включиха първият ученически гвардейски оркестър и ученици в ботевски униформи. От сдружение „Рицари без броня“ организира отбелязване на националния празник по нетрадиционен начин - отправи покана към всички плевенчани и гости на града да се съберат пред Плевенската Панорама. 

В Ловеч бяха поднесени венци и цветя на  всички паметници, издигнати в чест на загиналите за освобождението на града от турско иго руски войни и местни жители.

В Пазарджик 141  бели, зелени и червени балони полетяха към небето, по повод годишнината от Освобождението на България. На площад „Константин Величков“ бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме. Много жители от Пазарджик се присъединиха към изпълнението на петокласничката Ивана Фердова и изпяха националния химн. В словото си кметът Тодор Попов подчерта: "Ако днес искаме да сме горди наследници на онези българи, с чиято саможертва възкръсна България, трябва да положим усилия да съхраним нацията си, всеки от нас - всеки ден с мислите си, с делата си, със сърцето си". Честванята продължават с празнична програма.


С тържествена церемония пред Паметника на свободата в Русе бе отбелязана 141-вата годишнина от Освобождението на България от османско владичество. Вече 110 години Паметникът на свободата събира на 3 март  русенци, благодарни на поборниците и опълченците, взели участие за Освобождението на България. Така и днес представители на държавната и местна   власт, духовенството, армията и гражданството отдадоха почит към загиналите във войните.

С тържествено шествие на учебните заведения Кърджали отбеляза националния празник на страната. Ученици и учители преминаха по централната улица на града, водени от духовата музика и мажоретния състав. Представителните блокове се подредиха пред Паметника на освободителите, където се проведе церемонията с полагане на венци и цветя. По-рано церемония се проведе и пред Паметника на руския войн. Празникът продължава с изпълнения на местни фолклорни състави.

Стотици граждани на Стара Загора се преклониха пред подвига на загиналите за свободата. Част от тях се включиха в празничното шествие, носейки 300 - метрово национално знаме. За пета поредна година доброволци пренесоха трикольора от центъра на града до Паметника на бранителите. Последните метри по стъпалата на паметника на Самарското знаме военни поеха флага под съпровода на духова музика. В словото си заместник-председателят на парламента Емил Христов подчерта, че най-важният ни дълг днес е да опазим България: "В този труден, смутен свят да бъдем достойни. Честит празник!"

Кметът на община Стара Загора заяви, че Трети март е рождената дата на нашата национална идентичност и величието на националния дух:

"Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали днес да почетат паметта, да отпразнуваме заедно националния си празник, аз съм сигурен, че този дух е жив".

В тържествената церемония се включиха прабългарската школа по оцеляване "Багатур", дружествата "Традиция" и "Поп Минчо Кънчев", които представиха спектакъла "Връщане към древността".

Във Велико Търново националният празник беше отбелязан с военен ритуал и музей на открито пред паметника „Майка България“. Десетки граждани се включиха в безплатните пешеходни обиколки под надслов „Те загинаха за нашата свобода“, информира кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова. Редки образци на оръжия от Руско-турската война показаха пред гражданското от клуб „Традиция“:

Курсантът Иван Пърчев от Националния военен университет получи академичната награда на община Велико Търново „3 март“, която е 5000 евро:

Огромна чест и гордост е тази награда. Признателен съм на напътствията на моите командири. 

В празничното си слово кметът Даниел Панов призова за политическо единение и патриотично възпитание на децата.

Кметът Петър Паунов, областният управител на Кюстендил Виктор Янев, представители на политически и обществени организации, граждани застанаха в минута мълчания в памет на загиналите за Освобождението. 14-те кандидатки за приза мис "Кюстендилска пролет" раздадоха над 1 000 национални знаменца.

Чествания на националния празник имаше в цяла България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Паметника на Левски в Босилеград беше окичен с цветя на трети март

И в Босилеград честват Освобождението

С венец пред паметника на Васил Левски група сънародници от Босилеград отбелязаха деня на Освобождението. Организатори са Демократичния съюз на българите и  Културно-информационния център в Босилеград. Честването в Босилеград е започнало в петък,..

публикувано на 03.03.19 в 16:30
Руският посланик у нас Анатолий Макаров се включи в честванията на 141-вата годишнина от Освобождението на България.

Руският посланик: Винаги трябва да помним огромните жертви на народите ни за свободата на България

Руският посланик у нас Анатолий Макаров се включи днес в честванията на 141-вата годишнина от Освобождението на България. Пред Паметника на Българския опълченец в София той призова:  "Винаги трябва да помним великите страници на нашата обща..

публикувано на 03.03.19 в 14:33
Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева на връх Шипка

Цвета Караянчева на Шипка: Всякой роб, щом стъпи на българска територия, свободен става

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в отбелязването на националния празник на България – 3 март, на връх Шипка. Председателят на парламента прие строя на почетния караул и поднесе цветя на Паметника на свободата на връх Шипка...

публикувано на 03.03.19 в 14:01
Вицепрезидентът Илияна Йотова с деца от българското училище

Вицепрезидентът Йотова от Америка: България не получи даром свободата си

„Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички, независимо в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства българите в Лос Анджелис, където присъства..

публикувано на 03.03.19 в 11:33
Бойко Борисов

Борисов: Саможертвата на нашите възрожденци никога няма да бъде забравена

Честит Трети март! В деня на Националния ни празник се прекланяме пред подвига на всички герои, които се бориха и постигнаха свободата на България. Почитаме паметта на нашите предци и поколения наред пазим яркия спомен за делото им, което е извор..

публикувано на 03.03.19 в 09:03
Изглед от град Паралимни

Българи и кипърци честват заедно 3 март

Българи и кипърци честват заедно националния ни празник в средиземноморската страна. В тържествения молебен за първи път ще участва Кипърската църква. Благодарствената литургия и панихидата в памет на загиналите в Руско-турската освободителна..

публикувано на 03.03.19 в 08:51

Българската общност в Молдова също почете 3 март

Българската общност в Тараклия днес поднесе цветя пред паметника на героя на освободителната война Олимпий Панов по случай 3 март, съобщи БТА. След химна на България, пред паметника се проведе тържествен митинг посветен на националния празник...

публикувано на 03.03.19 в 17:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция..

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския..

публикувано на 12.07.24 в 18:43