Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей посети Солсбъри за годишнината от отравянето на Скрипал

Захарова: Москва до последно ще търси какво се е случило със Скрипал

| обновено на 04.03.19 в 17:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската премиерка Тереза Мей посети днес английския град Солсбъри - точно една година след опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Мей даде висока оценка на всички служби, участвали в ограничаване на последиците от използването на бойното отровно вещество на британска територия.

По време на обиколката си в града тя посети магазини, разговаря с хора на улицата, с местни общински служители и членове на службите за оказване на спешна помощ.  Собственици на бизнеси и граждани на Солсбъри казаха на Тереза Мей, че градът все още има нужда от подкрепа една година след инцидента, при който бе използвано нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Премиерката изтъкна, че е почувствала невероятния дух и решимост на жителите на Солсбъри, които са преживели трудна година.

„Това, което видяхме през последната година е страхотното усилие на службите за справяне с извънредни ситуации, на общинския съвет с помощта на правителството, на въоръжените сили, които свършиха огромна работа. Обеззаразяването на различните обекти, които бяха засегнати от инцидента, сега приключи. Солсбъри е отворен за бизнес“, каза тя.

Случаят „Скрипал“ обтегна отношенията между Лондон и Москва след като британските власти обвиниха за инцидента Кремъл. Трима служители на руското военно разузнаване – Александър Мишкин, Анатолий Чепига и Денис Сергеев, са сред заподозрените извършители на покушението. Русия отрича да е замесена. Сергей и Юлия Скрипал са на сигурно място, където се възстановяват от отравянето.

Вестник „Дейли мирър“ обаче съобщава, цитирайки неназован източник от разузнаването, че няма съмнение, че много повече хора са замесени в инцидента и скоро могат да се появят още имена.

Преди няколко дни къщата на Сергей Скрипал официално бе обявена за напълно обеззаразена. Междувременно стана известно, че шефът на полицията в графство Уилшър, където се намира Солзбъри, е нямал представа, че в града живее бивш руски шпионин. Киър Причард заявява за вестник „Гардиън“, че основен дълг на полицията е да защитава гражданите и тя би трябвало да е уведомена за хора като Скрипал.

Снощи руското посолство в Лондон излезе с декларация, че една година след инцидента в Солзбъри британските власти все още не са представили официално обяснение за случилото се, нито пък доказателства за руска намеса. „Вместо на резултати от разследването ние ставаме свидетели на безпрецедентна и добре обмислена очерняща кампания в британските медии срещу посолството и лично срещу посланика“, се казва още в декларацията.

Междувременно в интервю за „Комсомолская правда" говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова предупреждава, че Москва до последно ще търси информация какво точно се е случило със Скрипал и дъщерята му.

„Ако на някого някъде на Запад му се струва, че Русия пречи на решението на случая, то този някой е в огромна грешка. Историята ще бъде доведена до логичния й край“.

Захарова коментира и това, че осъдени в Русия хора живеят свободно и безнаказано на територията на Обединеното кралство въпреки официалните писма до Лондон с исканеда бъдат върнати обратно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38