Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български туроператори се надяват, че спадът на руските туристи ще бъде спрян

Снимка: Министерство на туризма

Продажбите за България в Русия в момента продължават да стагнират, като основните причини за обръщането им не са в полезрението и възможностите на българската държава. Това заяви пред БНР Галин Георгиев – управител на един от ключовите туроператори, които оперират В Русия.

Той коментира в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ спадът на руските туристи – до 25% според някои туроператорите на базата на ранни записвания, преди утрешния българо-руски туристически форум в рамките на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев.

Галин Георгиев сподели и причините за този спад според него.

„На първо място доходите на руските граждани стагнират вече доста години… Втори фактор е, че миналата година специално конкуренцията с Турция бе категорично спечелена от турския туристически продукт – ценово и като качество. Третият фактор е, че има огромно количество апартаменти и жилища в България – по Черноморието и не само там вече, собственост на руски граждани, които се посещават не само от самите тях, но и от техни семейства, приятели, роднини… Т.е. организираният туризъм естествено губи по тази причина“, обясни той.

Освен това Русия като държава се стреми да запази туристическия поток вътре в страната и последните 4-5 години много усилено се разви този вътрешен туризъм, добави Георгиев.

Пренасочване на туристи към Турция констатира и Иво Богданов от друг голям български туроператор, работещ на руския пазар. По думите му ранните записвания  показват лек спад на руските туристи – 5-10%.

Възможно е обаче при т.нар. оферти в последния момент да бъдат продадени по-големи обеми, коментира Галин Георгиев. „През последните години динамиката в бранша стана много висока, тенденциите бързо се променят, така че е трудно да се каже какво ще се случи след няколко месеца“.

Детските ваканции също бележат спад, посочва Галин Георгиев. Според когото България като цяло изпълнява руските критерии за детски туризъм, тъй като са останали обекти, които предлагат доста високо ниво.

Според Иво Богданов въпреки конкуренцията между България, Турция и Гърция предлаганите пакети и цени са различни за трите страни. „Всеки пазар от изброените три си има ниша, към която руският турист се насочва“.

Няма драстични оплаквания от руски туристи за продукта, който България предлага, подчерта Иво Богданов. И добави, че оплакванията са свързани най-вече с обслужването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
 Анжелика Божанова

Анжелика Божанова и "Внимавай какво си пожелаваш"

През лятото е хубаво да си говорим за книги, които може да четете и на плажа. А какво по-хубаво за плажа от едно свежо, ново криминале .  Такава е дебютната книга на Анжелика Божанова "Внимавай какво си пожелаваш" – историята с главен герой младият детектив Ангел Дегански , който, заедно с помощта на чичо си, трябва да разкрие заплетено..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03