Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Портретът на Дориан Грей“ в Благоевград – съвременен прочит в сложна плетеница от литература и театър

С голям интерес благоевградската  публика, а и не само, очаква премиерата на  постановката „Портретът на Дориан Грей“, която ще бъде точно след седмица. Не само защото ръкавицата е хвърлена към единствения роман на класика Оскар Уайлд и  саркастичния му поглед към разядената лондонска аристокрация в края на XIX век. Но и заради абсолютно съвременния прочит на сюжета, поставен на сцената на театъра.

Нещо повече - версията, която избира екипът, е на Мерлин Холънд, който е внук на Оскар Уайлд и който е дал съгласието си. В главните роли - сър Хенри е Калин Врачански, в ролята на Дориан Грей се превъплъщава младият актьор Севар Иванов, Мариана Бонева е Сибил Вейн.

Да облечеш  лондонската аристокрация от преди два века в удобството на съвременната висша мода с младежкия привкус на тениски, джинси, много злато и цветни мотиви, си е истинско предизвикателство. Още по-голямото е да придадеш на Оскар Уайлд  актуалността на настоящето.

Млад екип, който свири на един инструмент и то хармонично. В това успяват да ни убедят директорът на театъра Маргарита Мачева и гост-режисьорът Стайко Мурджев. Постановката бе определена като съдбовна на фона на дългогодишната управленска и театрална депресия на културната институция.

„Като директор на театъра смятам, че такъв постановъчен екип не е събиран от години, с толкова сериозни имена. Мисля, че това е една от първите предпоставки да се случи страхотно представление“, каза Маргарита Мачева.

„Портретът на Дориан Грей“ е един литературен паметник, към който трябва да се отнасяш много сериозно, много подготвен за сложните парадоксални смисли, които носи самият роман“, обясни Стайко Мурджев. И изрази надежда зрителите в Благоевград да успеят да се свържат с посланията на спектакъла.

Според него съвременният прочит на романа не означава опростен, поевтинял прочит, или че актьорите са облечени в джинси и тениски, а една съвременна динамика на общуването. „Мисля, че се случва една интригуваща амалгама между епохата на Оскар Уайлд – XIXвек в Лондон, и космополитното живеене тук и сега“, каза Стайко Мурджев. Според нето на премиерата ще може да се види „елегантна, сложна и пищна плетеница от литература и театър“.

И сега към най-любопитното и коментираното от историята на тази постановка. Тя е по версията на Мерлин Холънд, който е внук на Оскар Уайлд, разбира се не пряк, и с него са водени преговорите.

„Това е много голямо постижение, постижение на управата на театъра“, каза Стайко Мурджев.

„Тази адаптация на романа беше най-вярна. Любопитен факт от преговорите беше, че той искаше след като се преведе от английски на български, българският превод след това обратно да се преведе на английски, за да може да сравни и види езика“, сподели Маргарита Мачева.

Преводът на текста от Деница Димитрова „наистина е страхотен, голямо постижение“, добави Мурджев.  

Костюмите в „Портретът на Дориан Грей“ са безспорна провокация  към зрителя и към автора им Петя Боюкова.

„Те са съвсем съвременни, а не модернизирани костюми… Но са костюми на едно особено общество, много високо общество… или костюми от висшата мода по някакъв начин“, обясни тя.

Музиката на спектакъла е дело на  Петър Дундаков, който също повдигна завесата.

„Тя също съдържа едно вдъхновение от чисто романтичното опиянение на това време, когато е писан романът, до съвсем съвременни конотации на електронно процесиране и моделиране на звука“, обясни той.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38