Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гданск избра нов кмет след убийството на Павел Адамович

Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Александра Дулкевич, бивш заместник на убития кмет на Гданск Павел Адамович, спечели убедителна победа на вота за негов заместник начело на северния полски град, предаде Ройтерс. На неделните избори за нея са гласували 82% от гражданите при избирателна активност от близо 50 на сто.

39-годишната Дулкевич, по образование юрист, беше заместник на кмета Павел Адамович, който заемаше поста повече от 20 години и беше убит през януари. След смъртта му тя стана временно изпълняващ длъжността.

"Искаме да подкрепим една особена визия за Полша като страна на споделени ценности. Една силна Полша в границите на Европа, която се приема като общност с ценности, които бяха отречени от управляващата партия", каза Александра Дулкевич.

Също като предшественика си Павел Адамович Александра Дулкевич е бивш член на дясноцентристката партия "Гражданска платформа", но се яви на изборите като независим кандидат. "Гражданска платформа" и управляващите консерватори от "Право и справедливост" не издигнаха свои кандидати и опоненти на Дулкевич бяха само двама крайнодесни кандидати.

Адамович почина на 14 януари от раните си в болница, след като ден по-рано бе нападнат и намушкан с нож по време на национален благотворителен концерт.

Задържаният 27-годишен нападател заявил, че отмъщава на бившата управляваща либерална партия „Гражданска платформа“, защото по време на нейното управление е бил „несправедливо“ обвинен и осъден. Адамович бе бивш член на партията и бе подкрепян от нея.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Хиляди на протести срещу омразата след убийството на кмета на Гданск

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предаде БТА. Хиляди..

публикувано на 15.01.19 в 08:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

ЕС не признава победата на Мадуро на президентския вот

Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде АФП, цитирайки изявление на Съвета на ЕС. "Въпреки че се ангажира да го направи, Националният..

публикувано на 05.08.24 в 08:48

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР. Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно..

публикувано на 05.08.24 в 08:25
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:42
Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на..

публикувано на 05.08.24 в 07:35