Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Сигурността на туристите у нас е приоритет

| обновено на 05.03.19 в 14:50
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев откриха Българо-руски бизнес форум
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България поддържа добри и прагматични отношения с Русия. Заедно с руския си колега Дмитрий Медведев Борисов откри туристически бизнес форум в София.

"Не бива да се делим на русофили и русофоби и да гледаме нашите си прагматични интереси", каза той и отбеляза, че сигурността на България е приоритет и това привлича туристи.

„Нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Иран, и с Израел, и с Ливан, и със Саудитска Арабия, с Катар, със Сърбия и с Косово. На пръв поглед е лесно. Направили сме така, че да можем да защитим нашия национален интерес и сигурност“, каза премиерът Борисов.

Премиерът Борисов видя предимство, а не недостатък в силния лев, фиксиран към еврото:

"22 години силният лев и спазването на финансовата дисциплина и затова ние очакваме юли месец да ни поканят в чакалнята на еврозоната".

Той отбеляза, че държавата ще се опита да помогне на туристическия бранш, тъй като в момента конкуренцията за привличане на туристи е жестока. "Конкуренцията действително в този сектор е даже коварна на моменти".

„Това, което обсъждаме в момента с министъра на туризма и със Сдружението на общините, според мен можем да го направим, за да удържим на конкуренцията на Турция, на Гърция, които дотират чартърите за организирани туристи. Да направите една сметка точна, за да можем да подпомогнем бранша".  подчерта Борисов.

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Русия е готова да предложи въвеждане на електронни визи, за да улесни туристическия поток с България. По думите му всяка година половин милион руски туристи посещават България, а 300 000 имат недвижими имоти. С Борисов той е обсъждал улесняването на транспортните връзки, по въздух и море.

С 25 процента са намалели руските туристи в България през  миналата година, сочат официални данни на руската страна. Спадът се обяснява с фиксирания курс на лева към еврото, а това оскъпява с 20 на сто почивките у нас спрямо цените в конкурентните на България страни като Турция, Египет и Тунис. Данните оповести руският министър на икномическото развитие Максим Орешкин на проведения в София двустранен бизнес туристически форум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на нов кабинет, олимпийски емоции и крокодил в "Ботунец" - акценти от седмицата

-   За втори път в историята България ще има дама премиер. -   Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври. -   Олимпийско злато и други престижни отличия за България в Париж. -   Крокодил в квартал "Ботунец“ вдигна на крак институциите. Три златни медала за България от Олимпиадата в Париж - два в..

публикувано на 11.08.24 в 09:38

Нисък интерес към обучението на лекари по донорство и трансплантации

Има нисък интерес към платеното от държавата обучение на лекари за подобряване на организацията по донорство и трансплантации у нас. Това обяви през седмицата директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. И припомни, че има възможност за обучение в Барселона, като с държавни средства се заплащат таксата за участие, пътните и квартирните..

публикувано на 11.08.24 в 08:44

ИПИ: Местните данъци нарастват чувствително

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години - нарастват чувствително. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БНР. Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на..

публикувано на 11.08.24 в 08:33
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия

Десетки хиляди души се събраха вчера в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде АП, цитирана от БТА. По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни..

публикувано на 11.08.24 в 08:20

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на..

публикувано на 11.08.24 в 07:48

Зеленски потвърди за офанзивата на руска територия

Украинският президент Володимир Зеленски днес за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, пет дни след като бе съобщено за началото на офанзивата, предаде ДПА. Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за..

публикувано на 11.08.24 в 07:44

Кампанията на Тръмп съобщи за иранска хакерска атака

От предизборния щаб на кандидата за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обявиха, че някои от вътрешните му комуникации са били хакнати, както и обвиниха за кибернападението Иран. От екипа на Тръмп не представиха преки доказателства за твърденията си, но припомниха враждебността между предишния американски президент и Техеран в..

публикувано на 11.08.24 в 07:40