Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да летиш с костюм-крило - най-близкото усещане до свободното летене на птиците

7
Полет с уингсют
Снимка: Константин Ангелов

Всичко започва от една детска мечта. Константин Ангелов е искал да стане пилот на боен самолет и на 22 години се записва в курс за начинаещи парашутисти в София. Без никога дотогава да е летял със самолет. Две години по-късно се запалва по уюнгсютинга, при който т.нар. костюм-крило наподобява летяща катерица. В момента 29-годишният Константин Ангелов е единственият уингсют инструктор в България.


С костюм-крило

За да полети по този начин човек, обаче, са нужни минимум 200 парашутни скока от самолет за последните две години и специално обучение, включващо достатъчно тренировки на земя. Защото по време на летене тялото се превръща в боен самолет, който трябва да знаеш как да управляваш - може да видите тук.


Уингсютинг

Има два вида спорт, при които се лети с такъв костюм - единият е уингсютинг и при него се скача от самолет, което го прави сравнително безопасен, докато другият, бейсджъмпингът, е един от най-смъртоносните спортове, понеже се скача от статичен обект - например, скала, и се лети с голяма скорост близо до земята.

Константин не е пробвал бейсджъмп, защото, колкото и примамливо да изглежда подобен полет, той изисква много повече опит и умения. 


Все пак, уингсютингът, като всеки екстремен спорт, също не е съвсем безопасен, макар и рисковете да са сведени до минимум. По-трудни са изходът от самолета (понеже летящият човек може да се удари в машината, ако не е в правилната позиция) и отварянето на парашута (понеже зад самия уингсют има значително завихряне). 

В края на февруари Българската асоциация по парашутизъм проведе т.нар. safety day - годишна среща, на която се отчитат инцидентите през изминалите 12 месеца и се обсъжда как може да се намалят максимално рисковете. През 2018 г., основно благодарение на по-доброто обучение, е имало драстичен спад на смъртните случаи в световен мащаб, а у нас се е разминало без жертви.


Уингсютинг във формация

Самият Константин казва, че все още има страх от високо.

По рождение той е с три пръста на лявата ръка, като пълноценно може да ползва само палеца и кутрето си. Въпреки това, пише с двете си ръце на клавиатурата (и ръководи екип в IT компания). Когато тренира, ползва кука, за да може да се набира и да държи тежестите, а когато лети, изпитва известни затруднения, но те са сравнително малки. 




Преди полет

Казва, че управляването на костюм с крила е най-близо до това да летиш като птиците. 

ингсютинг във формация, в която участва и Константин, можете да видите тук.)


Колко опасни, обаче, може да са клипчетата в Интернет, от каквито той самият се запалва по уингсютинга?

"Винаги има положителна и отрицателна страна. Тук вече е личният подход - колко човек може да надделее над егото си - за това да е най-добрият, да се покаже в най-добрия клип в Ютюб, да събере най-много гледания, и другото е да знаеш докъде ти стигат уменията, тъй като в повечето екстремни спортове нямаш право на грешка, там грешките струват животи".


Константин Ангелов

Мечтае уингсютингът да се развие като спорт в България - с правила и общност. 

"Искам да развием общество от уингсют пилоти, които да го практикуват безопасно, може би да ходим по състезания - има по акробатика, по състезателно летене, където се засичат различни показатели (време, разстояние, скорост,) и, също така, има дисциплини, в които се правят формации, подобни на тези, които правят ескадрилите в едно авиошоу. Всъщност, е доста интересно и красиво".

Повече чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Левски записа още една голова фиеста

Левски победи Ботев (Враца) с 4:0 в мач от втория кръг на Първа лига, като с втория си убедителен успех в първенството е на първо място с отлична голова разлика. Това беше втори пореден резултатен двубой на сините, след 6:1 над Локомотив София преди седмица. Преди срещата мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков награди любимеца на феновете..

публикувано на 26.07.24 в 23:17

Арда победи пестеливо Крумовград

Арда се наложи над Крумовград с минималното 1:0 в първия мач от втория кръг на Първа лига. Единственото попадение за тима вкара Станислав Иванов в средата на първото полувреме. Най-много пропуски за Клумовград направи капитанът на тима Серкан Юсеин, който игра с превръзка на главата. В първия четвърт час нямаше положения пред двете врати, а в 20-ата..

публикувано на 26.07.24 в 21:14

България стартира със загуба на юношеския Евробаскет

Националният тим на България загуби от Черна гора със 77:79 (27:26, 14:16, 22:19, 14:18) в първия си мач от група А на Европейското първенство за юноши до 18 години в Дивизия B, което стартира в Скопие. Двата състава изиграха равностоен сблъсък, а на почивката България изоставаше с 41:42. Последва по-добра трета част за националите, което водеха с..

публикувано на 26.07.24 в 20:27

Компютърен срив опорочи откриването на олимпийските игри

Билети за церемонията за откриването на Олимпийските игри в Париж са били анулирани заради компютърен срив, информира БТА. Засега не са известни точните мащаби на проблема, който е в процес на разрешаване, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на службата „Париж 2024“, която е специално създадена за разрешаването въпроси от практическо..

публикувано на 26.07.24 в 20:20
Илиан Илиев

Илиан Илиев е доволен от играта на футболистите на Черно море срещу Апоел

Старши треньорът на Черно море (Варна) Илиан Илиев даде добра оценка  на своите футболисти след равенството  0:0 срещу Апоел Беер Шева в първата среща от втория квалификационен кръг в турнира Лига на конференциите. Реваншът е в Разград идната седмица. Двата отбора ще спорят за място в третия кръг на турнира на УЕФА Лига на Конференциите, където ще..

публикувано на 26.07.24 в 06:49
Валентин Илиев

Валентин Илиев: Знаем какво ни чака в Подгорица

"Не беше лесно. Изправихме се срещу добре организиран и подготвен съперник. Радваме се, че имаме преднина преди реванша. Надявам се да реализираме нашите положения в следващия двубой.  Няма с какво толкова да се изненадаме. Срещу нас стои добър отбор, играещ грамотен футбол. В някои моменти играе толкова, колкото ти позволи съперникът. Надяваме се да..

публикувано на 26.07.24 в 06:42
Душан Керкез

Душан Керкез: Панатинайкос е фаворит, но шансовете ни остават

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез изрази задоволство от показаното от неговия отбор през втората част в първия сблъсък с Панатинайкос в турнира Лига Европа.  Ботев загуби с 1:2 , но запази сериозни шансове за крайната победа. "Няма как да съм доволен, когато загубим. Но ако някой преди мача беше казал, че в двубой срещу клуб с..

публикувано на 26.07.24 в 06:40