Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестните герои сред нас в кампанията "ЕС: По-защитени заедно"

Добряна Петкова спасява жертви на трафик и ги връща към нормалния им живот

| обновено на 05.03.19 в 15:41
Добряна Петкова
Снимка: ЕК - България

Поредният герой от кампанията „ЕС - По-защитени заедно“, за когото БНР разказва, е Добряна Петкова - главен експерт в Националната комисия за борба с трафика на хора.

Кампанията описва работния делник на професионалисти от различни европейски държави. Те могат да бъдат открити във всеки и се борят с проблеми, които надхвърлят националните граници. 

По образование Добряна Петкова е психолог. Работи в комисията от самото й  създаване - вече 10 години. Преди това е била в неправителствения сектор. Има опит в провеждането на кампании в социалната сфера с хуманитарна насоченост.

Камелия Димитрова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора,е неин шеф в момента. Познава Добряна от 4 години.

„Нашата работа доста често ни среща със самите пострадали от трафик на хора лица. Тази защита се случва в едни безопасни пространства, където жертвите получават психологическа, здравна, социална и правна подкрепа“, разказва Димитрова. 

Пътят на жертвите до тези защитени места може да бъде изключително дълъг и често започва с телефонен разговор, съобщение в социалните мрежи или имейл, които отключват работата по всеки отделен случай. И тук идва безценната помощ на Добряна Петкова. „Добряна в качеството й на главен експерт към комисията е именно водеща по тези случаи.“

Много често Добряна е човекът, който първи осъществява контакт с жертвите и им дава напътствия как стъпка по стъпка да излязат от опасната ситуация.

Стефан Ралчев е колега на Добряна Петкова. Той е главен експерт към Националната комисия за борба с трафика на хора. Работи с Добряна от почти 2 години, в една стая са. „Така че имаме възможност чисто човешки да гледаме на проблемите, с които се занимаваме и да ги дискутираме“, споделя той.

Освен да идентифицира и подпомага жертви на трафик, работата на Добряна Петкова включва и активно участие в анти-трафик дейности и европейски политики, между които проекти за превенция и обучения на специалисти за защита на правата на потърпевшите.

Започва да работи в тази сфера още като студент - при създаването на първата телефонна линия за жертви на насилие.

Живяла е в културна среда, където жените са били доста потискани и са имали класическата женска роля. „И това много ме е провокирало. Да кажем, съм се опитвала да обяснявам на мои връстници, близки, че те имат други права.  Наблюдавала съм ситуации, в които за мен е имало насилие, но се възприема като норма. Темата за насилието, за агресията ми стана интересна.“

Добряна Петкова признава, че самата Комисия за борба с трафик на хора не е типичната тромава администрация, каквато се среща често и това също е сред причините, която я задържат в тази институция.

Още за работата на Добряна Петкова и нейната професионална мисия слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата  Делауеър,..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън – никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес: Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС посочи: "В неговия..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха огъня вчера.  Теренът е много труден и гасенето става ръчно, предаде кореспондентът ни Кирил Фалин...

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма предварителен дневен ред, позволява свободни дискусии по най-актуалните теми. Нашата амбиция е да има..

публикувано на 18.07.24 в 09:09