Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Блумбърг реши да не се кандидатира за US президент

Майкъл Блумбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг реши да не се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., и вместо това ще се фокусира върху борбата срещу климатичните промени, предаде БТА. 

В изявление, публикувано вчера на сайта на агенция Блумбърг, той посочи, че сериозно е обмислял да се хвърли в президентската надпревара, но в крайна сметка се отказал от тази идея, съобщиха световните агенции

Майкъл Блумбърг изрази увереност, че би победил на изборите, ако негов съперник бъде настоящият президент Доналд Тръмп. „Но аз добре разбирам колко е трудно да стана кандидат на Демократическата партия при толкова много претенденти“, отбеляза 77-годишният милиардер, цитиран от ТАСС.

„Аз имах ясен избор - дали да прекарам следващите две години, говорейки за моите идеи и за това, което съм направил, знаейки, че може би никога няма да спечеля номинацията на Демократическата партия? Или да прекарам следващите две години, продължавайки дейността, която вече извършвам и финансирам, и която знам, че може да даде истински резултати, благоприятни за страната?“, обясни Блумбърг в публикувана в Туитър декларация, цитирана от Франс прес.

Блумбърг, чието богатство по оценки на „Форбс“ в края на миналата година възлиза на повече от 42 милиарда долара, заяви също, че ще използва финансовите си ресурси, за да подкрепя кандидати, които „предоставят нужното ни лидерство“ по въпроси като контрола на оръжията, образованието, здравеопазването и най-вече климата - една от главните му каузи през последните години, съобщи ДПА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хилари Клинтън

Хилари Клинтън няма да се кандидатира за президент през 2020 г.

Хилари Клинтън за първи път обяви, че няма да се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., предаде АФП.   „Няма да участвам в надпреварата, но ще продължавам да работя, да говоря и да се застъпвам за това, в което вярвам“, заяви Клинтън в..

публикувано на 05.03.19 в 08:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2...

публикувано на 28.07.24 в 19:13

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България иска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че..

публикувано на 28.07.24 в 15:59