Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нинова видя "сделка" в отхвърлянето на ветото, ГЕРБ и ДПС оспориха това

| обновено на 06.03.19 в 14:00
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече "сделка" отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс от депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС.

По думите ѝ сделката ще се види в първата точка от дневния ред на Народното събрание за петък, когато ще се гласуват промени в Закона за вероизповеданията.

С тях ще бъдат опростени всички задължения на Мюфтийството, смята Нинова:

"Сделката е - ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента и аргументите на БСП, вие ни опрощавате задълженията на Мюфтийството. Това е още едно доказателство за правотата на намеренията и поведението ни да стоим извън това статукво и това задкулисие".

ДПС реагира остро и оспори твърденията на Нинова, че имат сделка с ГЕРБ да подкрепят отхвърлянето на президентското вето, а в замяна ГЕРБ да прокарат закон, с който да се опростят задълженията на Главното мюфтийство.

В декларация от трибуната на парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев припомни, че решението да се финансират вероизповеданията в България е взето на две последователни заседания на Консултативния съвет по национална сигурност при президента през 2017 година след постъпили доклади на службите, в които се отбелязва, че Главното мюфтийство се финансира от съответна служба в Турция и че това представлява зависимост и опасност за националната сигурност на България.

"Решението за плащане на възнаграждението на свещенослужителите от мюсюлманската религия от България е взето с пълното съгласие на президента и на лидерите на всички парламентарни партии и дори със съгласието на Корнелия Нинова", подчерта Йордан Цонев.

По настояване на държавния глава се е задействала и процедурата по промени в Закона за вероизповеданията с цел да се прекъснат всякакви зависимости от чужди страни.

Йордан Цонев се обърна към лидера на социалистите:

"Малко преиграхте, госпожо Нинова и е добре да отидете при господин президента и да го питате този въпрос от националната сигурност ли е или е договорка на ДПС, или пазарлък на ДПС? Няма да приеме ДПС този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента".

"Няма политическа договорка между ГЕРБ и ДПС по Закона за вероизповеданията", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод казаното от Корнелия Нинова. Цветанов е категоричен, че лидерът на социалистите поставя националната сигурност на карта и не познава точно промените, които са направени. Законът ще бъде разгледан в пленарна зала в петък и ще опрости около 8 милиона лева на Българското мюфтийство.

Цветанов коментира още:

"Беше първоначалният вариант на законопроекта. Вие знаете, че ние искахме изцяло да ограничим възможността за външно финансиране и когато направихме работна среща в Българската православна църква, където присъства и патриархът, където присъстваха и митрополитите, ние се съобразихме с техните искания и ние ги заложихме в закона. И тук трябва ли да кажем, че ние всъщност превърнахме да бъде в услуга само на едно от вероизповеданията".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Народното събрание единодушно отхвърли ветото на президента върху промените в ИК

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Всички парламентарни групи заявиха, че ще отхвърлят мотивите на президента и ще гласуват против. Против ветото гласуваха всички присъстващи в залата 154 народни..

обновено на 06.03.19 в 12:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в..

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският..

публикувано на 28.03.24 в 18:34